Бергамо

Герб на града

 BERGAMO

Местоположението на града, както и негова подробна карта, може да видите тук.

Бергамо е малък град, център на едноименната провинция в областта Ломбардия. Намира се в подножието на Алпите, на 40 км. от Милано. Разделен е на две части – горна и долна.

DSC01122Горният град, наричан Citta Alta, е историческият център на Бергамо. Той е обграден от венециански стени, построени през 12 век. Тесните му стръмни улички са съхранили атмосферата на отминалите дни. Там могат да бъдат видяни много архитектурни паметници. Сърцето на горния град е Пиаца Векиа /Piazza Vecchia/. Насладете се на чаша ароматно италианско еспресо, наслаждавайки се на исторически сгради от епохата на Ренесанса и Средновековието. Няколко красиви патрициански къщи и забележителният Палацо делла Рагионе /Palazzo della Ragione/ (кметство) оформят този площад в сърцето на стария град. Каменната стълба на Палацо делла Рагионе /Palazzo della Ragione/ от 12-ти век и лоджията от три готически арки, до голяма степен възстановени в средата на 16 век, формират горната страна на площада, съседна на високата кула Торе дел Комуне /Torre del Comune/. Долната страна е оградена от късно-ренесансовия Палацо Нуово /Palazzo Nuovo/, в който се помещава общинската библиотека. В центъра се намира фонтана Контарини /Contarini/, украсен с лъвове, а друг лъв на св. Марк гледа надолу отгоре. Недалеч от Пиаца Векиа /Piazza Vecchia/ се намира църквата Santa Maria Maggiore /Санта Мария Маджоре/ – величествена и прекрасна с невероятна архитектура. Построена в резултат на дадена клетва по време на чумата. Прекрасна панорамна гледка към града се разкрива от кулата Кампаноне /Campanone/, която в миналото служела за известяване на пожар.

DSC01091Долният град, наричан Citta Bassa, е индустриалният център на Бергамо. Той е модерен, с внушителни съвременни сгради и широки булеварди. Там можете да посетите картинния музей на академията Карра и музея за съвременно и модерно изкуство.