Кралският дворец в Казерта

Кралският дворец в Казерта е някогашна кралска резиденция, построена на Бурбонските крале на Неапол. Дворецът и неговият парк, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство през 1997 г., са съкровища с наистина несравнимо великолепие.

Заслугата за построяването на двореца се дължи на Карлос III Бурбонски, който нарежда огромният комплекс да бъда издигнат недалеч от Неапол. Новата резиденция на краля трябвало да демонстрира богатството и мощта на Бурбонската кралска династия и била замислена като достоен съперник на френския Версай и испанския Ескориал. Впечатляващите му мащаби карат Карлос да възкликне, че при такава пищност изпитва желание да изтръгне сърцето си. По ирония на съдбата обаче той така и не успява да се наслади на величието, което е създал, защото през 1759г. абдикира и се оттегля в Испания, а дворецът в Казерта е завършен от неговия трети син и наследник – Фердинанд IV Неаполски.

shutterstock_239774941


На снимката: дворецът Казерта отвън /снимка: Shutterstock/;

Архитект на Кралският дворец в Казерта е Луиджи Ванвители. Замислен като триумф на италианския барок, дворецът се превръща в една най-известните и важни творби на неаполитанския архитект. Посетителите му и днес остават очаровани от красотата на неговия интериор и от великолепието на екстериора му. Монументалният комплекс заема площ от близо 45 000 кв.м. или над 120 хектара, включвайки основна града, паркове и градини, дължи над три километра. Основната сграда се състои от 1200 стаи и 25 кралски апартаменти. На фасадата на двореца има 143 прозореца. Етажите се свързват с общо 34 стълбища. Главното стълбище е особено впечатляващо. Неговите 116 стъпала са измайсторени само от един единствен, огромен каменен блок. При строителството са използвани предимно тухли, като при първите два етажа е използван и травертин. Цялата структура е увенчана с много широк централен купол. Тези, които гледат навътре, почти винаги се учудват от непрекъснатата последователност от мазилки, релефи, стенописи, сюжети, подови настилки и инкрустации. Тези орнаменти, които се отличават най-много, се намират в зала Астреа /Sala di Astrea/, зала Марте /Sala di Marte/ and Тронната зала /Sala del Trono/. Тронната зала всъщност е най-големият от интериорните кралски апартаменти. В миналото тази зала е била използвана за приемане и настаняване на важни личности.

Освен пищните зали и изискано обзаведените в различен стил стаи, в двореца Казерта има изграден изящен параклис, направен по модела на параклиса във Версайския дворец, а вестибюлът с осмоъгълна форма, според някои, е изцяло вдъхновен от прекрасната базилика във Венеция – Санта Мария делла Салуте.

shutterstock_586894112На снимката: Кралското стълбище /снимка: Shutterstock/;

Кралското стълбище е изобретение на сценографските изкуства от 17-ти век. То свързва долните и горните вестибюли, като осигурява достъп до кралските апартаменти през горната част. Също забележителен е театърът на двореца, прекрасен пример за театрална архитектура от 17-ти век. 

Интериорът на Пинакотеката (Галерията) е организиран като серия от свързани помещения, в които са изложени безброй творби изобразяващи сцени от ежедневния живот, военни сцени и, разбира се, портрети на членовете на династията Бурбон.

Палатинската библиотека е прикрепена към апартаментите на кралицата – жена с изисканост и култура – и е украсена с релефи и стенописи, които включват зодиакалните знаци и съзвездията, изпълнени според дизайна на Ванвители. Интересни са и стаите, посветени на четирите сезона.

shutterstock_555203797На снимката: параклисът /снимка: Shutterstock/;

Прекрасна гледка са и градините на двореца Казерта. От централната фасада на двореца се спускат две успоредни алеи, а между тях са изградени серия от красиви фонтани, представляващи цели композиции от фигури, най-известни от които са: Маргарита, фонтана на Церера, фонтана на Диана и Актеон, фонтана на делфините и др. За да се захранва двореца с вода, както и всички водни съоръжения в него, е построен акведукт, който доставя вода от извор, намиращ се на 38 км.

Две са основните части на парка – Английска и Италианска градина. Английската градина е дело на британеца Джон Андрю Грейфер, според който естествената красота на дивата природа е доминираща и затова засадените растения нямат определена подредба и са в „естествен хаос”, като добавя на места малки езерца и поточета. По случаи започналите по-това време разкопки на Помпей, се заражда нова мода в градинското изкуство и това са така наречените „разрушения”, които също така присъстват в Английската градина. В съседната на нея Италианска градина е изграден голям рибарник, където са отглеждали различни видове риба, която е била сервирана на кралската трапеза.

shutterstock_598144325На снимката: прекрасния парк на двореца /снимка: Shutterstock/;

Редица холивудски филмови компании са избирали двореца Казерта за снимачна площадка, като са заснети немалко сцени във вътрешността му, сред които са и сцени от I и II част на „Междузвездни войни”, от „Мисията невъзможна- 3”, където сцените са уж от Ватикана, а така също и във филма „Ангели и Демони” от поредицата „Шифърът на Леонардо”.

Адрес: Viale Douhet, 2/a, 81100 Caserta CE, Italy;

Резервирайте своя престой в Казерта тук:

Information

Find More