Вила Балбианело е може би най-разпознаваемата вила по бреговете на езерото Комо. Всъщност Вила Балбианело е най-прекрасната постройка край езерото. Освен сцени от Междузвездни войни: Епизод 2, тук са снимани кадри от Бандата на Оушън 2 и Казино Роял. Красотата й до голяма степен се дължи на терасовидните й градини. Липсата на удобен за строеж терен е била чист късмет за създателите на вилата – стръмният каменист склон е провокирал проект за романтична градина в смесен италианско-английски стил и елегантните каменни тераси над водата. От лоджията се разкрива красива гледка към величественото езерото: от една страна, можете да видите областта Tremezzina, която се отваря към сърцето на езерото, а от друга страна можете да се вгледате в Comacina Island. 

shutterstock_383576263

На снимката: вила Балбианело /източник: Shutterstock/;


Вилата е построена през 1787 г. на мястото на францискански манастир за кардинал Анджело Мария Дурини. Двете кули, които могат да се видят днес, са някогашните камбанарии на църквата на манастира. След смъртта на кардинала през 1796г. вилата била закупена от Джузеппе Арконати Висконти, който направил значителни подобрения по вилата и градините й.

shutterstock_619457684(1)

На снимката: вила Балбианело /източник: Shutterstock/;

До началото на ХХ век някога красивата постройка била изпаднала в забвение поради липса на грижи. Тогава американски бизнесмен на име Бътлър Еймс закупил имота и го възродил. През 1974 г. вилата преминава в собственост на известния изследовател Гуидо Монцино – лидер на първата италианска експедиция за изкачване на връх Еверест.

Днес вила Балбианело е превърната в музей, посветен на последния й собственик – Гуидо Монцино. Монцино напълнил вилата с ценни артефакти, много от които били придобити по време на експедициите му. В стаите са изложени богати колекции от китайско, африканско изкуство, английски и френски мебели. Налице е също така и малък музей, представящ личните спомени на Монцино от експедициите му.

shutterstock_373771354

На снимката: вила Балбианело /източник: Shutterstock/;

Истинската гордост и радост на вилата е панорамна терасовидна градина, която е доминирана от елегантна лоджия. Градината е шедьовър, в който всеки елемент се отнася до езерото, неговите брегове и неговата хипнотизираща вода.

Адрес: Via Comoedia, 5, 22016 Tremezzina CO;

Резервирайте своя престой в на езерото Комо тук:

Information

Find More