Вила Монастеро е собственост на провинция Леко /Lecco/. Това е една от най-интересните забележителности в градчето Варена. Вилата запленява със стратегическото си местоположение, богатата си история и разбира се – прекрасния пейзаж, който я заобикаля.

Името на вилата се свързва с функцията, която е изпълнявала оригиналната сграда. От 13 век до 1567г. тя е била използвана като място за уединение от Цистерциански монахини от Св.Мария Магдалена. Манастирът вероятно е основан около 1200г.,  след разрушаването на остров Комачина /Comacina/ по време на войната между Милано и Комо. През 1569г., когато манастирът е разпуснат, сградата е закупена от благородника Пол Морнико, който я трансформира в лична резиденция. В 1645 Лелио Морнико, син на Пол Морнио, напълно променя стария манастир. В следващите години собствениците на вилата се сменят многократно. Днешния й вид се дължи на немския индустриалец Ерих Валтер Якоб Кийс.

DSC04286


Понастоящем вилата е собственост на Националния институт за научни изследвания и се е утвърдила като научен и културен център. От 2003 г.  вилата е превърната в къща-музей с 14 стаи, обзаведени с оригинални предмети и мебели, принадлежали на някогашните собственици. Стил и вкус характеризират това уникално бижу, което блести на езерото Комо вече четири века. През 18-ти век, видни италиански и чуждестранни личности от културната и артистична сцена, посещавали вилата, която тогава все още е била обитавана. Особено интересно е мраморното стълбище, банята “Крал Фарук”, стаите Роса и Нера.

DSC04252

Не бива да пропускате красивата ботаническа градина! Вилата се намира в прекрасен парк, където цитрусови, кипариси, кедрови дървета растат и се простира на повече от километър. Статуи и барелефи са разположени около пътеките. Мекият климат, характерен за езерото, позволява множество ботанически видове от цял свят да растат тук. Видове се добавят всяка година. През 2013 г. са засадени над 1,000 нови вида. По всяко време на годината посетителите могат да се насладят на една истинска експлозия от цветове, форми и аромати.

Адрес: Viale Giovanni Polvani 4, Varenna;

Резервирайте своя престой в на езерото Комо тук:

Information

Find More