Лаго ди Гарда е най-голямото италианско езеро. Простиращ се на площ от 370 кв. км, този ненадминат за рамките на Италия воден басейн достига дължина от 52 километра, а максималната му ширина е около 17-18 километра. Най-голямата дълбочина, отмерена в Гарда възлиза на 346 метра, което го нарежда на второ място сред най-дълбоките езера на Италия, веднага след живописното езеро Комо. Неговата територия попада в границите на три провинции – Бреша, Верона и Тренто. Лаго ди Гарда е и едно от най-красивите езера, разположени в подножието на величествените Алпи. Планината е естествена бариера срещу студените северни ветрове, осигурявайки по този начин мек климат през цялата година. Мекият климат благоприятства за растежа на субтропична растителност – маслинови и лимонови дръвчета, магнолии и много други. Има дори палми.

shutterstock_225493426На снимката: Лимоне Сул Гарда /източник: Shutterstock/;

Освен с природната си красота, Лаго ди Гарда привлича и с богатата си история и разнообразие от забележителности. Ако се започне в хронологичен ред първата забележителност са праисторическите наколни селища до Пескиера дел Гарда на възраст между 3 600 и 4 600 години. През първи век преди новата ера, 15 г.пр.Хр. именно тук е мястото, където се е състояла известната водна битка на Тиберий. В Сирмионе могат да бъдат видяни останките на най-впечатляващият пример за частна вила, построена по време на Римската империя – Гроте ди Катул. От Средновековието са останали много замъци и крепости, между които и тези на фамилията Делла Скала (в Сирмионе и Малчезине), властвала над района. Величествените каменни постройки са свързани с много истории и легенди. Палацо дей Капитани – седалището на шефовете на федерацията на 10 крайбрежни селища (Гардезана дел Акуа / Gardesana dell’Acqua), обединили се през 13 век, за да запазят относителна автономност и свобода е също паметник на бурната история на Лаго ди Гарда.

shutterstock_106007387На снимката: Рива дел Гарда /източник: Shutterstock/;

Най-голямото италианско езеро е любимо място за отдих не само на италианците, но то е предпочитана дестинация и за германци, австрийци и французи. Изборът им се определя от възможността да го посещават целогодишно и от разнообразието на нещата, които могат да се правят. Въпреки че мястото привлича все по-големи и по-големи тълпи от хора, природата на езерото остава непокътната. Няма големи хотели, израз на „туристическата индустрия“. Малкото хотели по в този район са в стари сгради, съхранили духа и историята на отминалите времена, разположени на самия бряг на езерото, потънали в зеленина. Те  осигуряват спокойствие и тишина на изморените от градския шум и натоварващия трафик туристи. Уличките са изпълнени със заведения и магазинчета, но кичът им е чужд и те се вписват чудесно в атмосферата на средновековните сгради.

shutterstock_585385082На снимката: Малчезине /източник: Shutterstock/;

Резервирайте своя престой в на езерото Гарда тук:

Езерото Гарда

Научи повече