Замъкът Скалигер (Scaliger), известен като Рока Скалигера (Rocca Scaligera), е една от емблемите на Сирмионе. Това е един от най-добре запазените замъци на територията на цяла Италия. Разположението на Сирмионе е причина за голямото военно и стратегическо значение на града. Замъкът Скалигер е построен през 13 век като укрепление от една от най-влиятелните фамилии във Верона – фамилията дела Скала. Възникнал първоначално като малка крепост, Мастино дела Скала го превръща в истински средновековен замък. Той издигнал огромното каменно укрепление върху останките от стара римска крепост. В замъка знатният род поддържал голям брой войници, които представлявали военна флота. До всеки град в околностите можело да се стигне по вода и Скалигери се възползвали от това. В същото време военното укрепление не позволявало на никого да нахлуе в града, без да бъде забелязан от часовоите, които наблюдавали кристалните води на езерото Гарда от високо. Така силният род от Милано успял да получи контрол над цялото езеро Гарда, което за времето си било от огромно значение Неслучайно замъкът носи името на рода, който го е превърнал във мощно укрепление. Това име никога не е било променяно.

shutterstock_199151720

На снимката: замъкът Скалигер /Shutterstock/;


Замъкът се издига на масивно основи, разположени на няколко метра под водата и е бил практически непревземаем. Масивните основи остават непокътнати и до днес, въпреки многовековното въздействие на водата върху тях. Днес замъкът е реставриран и превърнат в интересна за туристите забележителност, от която се разкрива панорамна гледка към града и езерото.

В замъка Скалигер се намира музей, който съхранява интересни предмети от средните векове. Сред стените на средновековната крепост туристите могат да усетят атмосферата и очарованието, привличащо тълпи от желаещи да разгледат замъка. Скалигер има има и своите мрачни места. В подземията му някога се е намирал затворът. Там са били затваряни престъпниците, осъдени на затвор или екзекуция.

shutterstock_596396018

На снимката: замъкът Скалигер /Shutterstock/;

Както повечето средновековни замъци, и замъкът Скалигер си има своя легенда. Тя разказва, че преди време в замъка живеел млад мъж на име Ебенгардо. Той живеел щастливо със своята любива, която се казвала Ариче. Любовта на двамата млади обаче приключила трагично. Една вечер в замъка пристигнал богат мъж от Венеция. Той бил запленен от красотата на Арича и поискал да я има. Промъкнал се в стаята й, докато тя спяла, но тя се събудила и започнала да вика за помощ. За да избегне скандала, венецианецът я намушкал. Ебенгардо дотичал, но късно, и за да отмъсти за любимата си, пронизал с кама венецианския богаташ. Според легендата душата на Ебенгардо нощем обикаля замъка, за да се опита да намери любимата си Ариче.

Адрес: Viale Guglielmo Marconi 2, 25019 Сирмионе, Италия;

Снимки от Сирмионе може да разгледате в нашата Галерия.

Резервирайте своя престой в Сирмионе тук:

Information

Find More