Лаго Маджоре е второто по големина езеро в Италия. Дълго е 66 км. и е широко 10 км. В сините му води се намира една от основните забележителности в цялата езерна област – Боромеовите острови. Боромеовите острови са малка група живописни острови, носещи името на богато аристократично семейство, което ги закупува през 16 век. Трите острова – Изола Мадре, Изола Бела и Изола деи Прескатори предлагат на своите посетители различно преживяване.

DSC03725 DSC03867

Изола Бела


Изола Бела представлява истински бароков оазис, създаден от граф Карло Боромео III за съпругата му Изабела. Островът се намира на няколкостотин метра от бреговете на Стреза. Някога това прекрасно място не е представлявало нищо повече от скалист остров, носещ името Инфериоре, на който живеели единствено рибари. През 1632 г. Карло III се заема със строежа на резиденция, достойна за съпругата му. Важната задача той поверил на архитекта от Милано Анджело Кривели. Строителството било прекъснато поради вилнеещата из Милано през средата на 17век чумна епидемия. Проектът бил възроден от синовете на Карло – кардинал Жиберто III (1615-1672) и Виталияно (1620-1690), като последния възложил задачата на миланския архитект Карло Фонтана. Постепенно изящната вила се превърнала в място за пищни празненства и театрални представления, на които гости били аристократи от цяла Европа. Сред тези гости били самият Наполеон и неговата съпруга Жозефин.

DSC03899 DSC04022

Трансформацията на голата скала в чудни градини се паднала на друг член на фамилията Боромео – Карло IV (1657-1734), който през 1971 г. официално открил бляскавия палат и неговите величествени градини. Днес резиденцията е отворена за посещения. В нея могат да бъдат видяни картини и стенописи от 16 до 18 век, скулптури, дрехи, оръжия и др.

Градината, която се е превърнала в емблема на острова, има формата на пирамида, на върха на която е поставена фигурата на еднорог – символа на фамилия Боромео. Разположена е върху 10 тераси, украсени с множество статуи. От върха й се разкрива прекрасна гледка към езерото. В парка има малки лабиринти, езеро с водни лилии, градина от азалии и цитрусови дървета. Няма как да пропуснете 150-годишно лаврово дърво.Из градините свободно се разхождат красиви бели пауни.

DSC03850 DSC03940 DSC03967

Изола Мадре

Изола Мадре е най-големият от трите острова. Неговате прекрасни градини са в английски стил. Налично е богато разнообразие от редки растения и екзотични цветя. Замъкът му, макар и необитаем, е чудесно обзаведен с шедьоври на италианското художествено изкуство.

DSC03769

DSC03849

През 1501 Ланчилоро Боромео започва да отглежда цитрусови плодове на острова. По същото време започва и изграждането на семейна резиденция, която през 1580-те години е разширена от Ренато I Боромео. Семейният параклиса от 1858г.  е също трябва да се отбележи. За разлика от този на Изола Бела, той не съдържа гробници или погребални паметници.

Изола деи Прескатори

Изола деи Прескатори, известен още като Рибарският остров, не е толкова впечатляващ като другите два, но определено има свой собствен чар, вдъхновил самият Хемингуей.

DSC03878 DSC03892

Повече снимки от Боромеовите острови може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой на езерото Маджоре тук:

 

Information

Find More