Национален парк "Cinque Terre"

Чинкуе Тере – пет селца между небето и морето

Някои тайни, рано или късно, биват разкривани. Именно това се случи и с Чинкуе Тере – няколко малки крайбрежни селца, които до неотдавна бяха труднодостъпни по суша и неизвестни за туристите. Засега очарованието на селцата все още не е накърнено, както и примамливата заобикаляща ги природа.

Чинкуе Тере е едно от онези места, които със сигурност сте виждали многократно по картички, десктопи, календари и какво ли още не. Това е приказно кътче, разположено по каменистото крайбрежие на италианската Ривиера. Чинкуе Тере представлява национален парк, включен през 1997г. в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. В превод името му означава „Петте земи” и се свързва със броя на селищата, които са включени в парка – Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо. Във всяко едно от тях цари особена атмосфера на спокойствие, което местните успяват да придадат и на гостите. Къщите са разноцветни, уличките стръмни и без нито една кола, тъй като там автомобилите са забранени.

Manarola-Liguria-Italy-2


На снимката: Манарола /източник: Shutterstock/;

Има няколко основни начина да опознаете на Чинкуе Тере. Единият от тях е чрез влак. Влакът по линията на селищата отпътува от гарата на град Ла Специя, разположен на няколко километра от Риомаджоре. Най-добрият начин да се насладите истински на красивата природа е да тръгнете по екопътеката, която свързва петте селища. Общата й дължина е 11,5 км. и без проблем може да бъде измината за ден. Друг начин, по който можете да стигнете до парка, е да вземете участие в някоя от предлаганите екскурзии с корабчета. Корабчетата отпътуват от Ла Специя и Портовенере и оперират от април до октомври.

Vernazza

На снимката: Вернаца /източник: Shutterstock/;

Съветваме ви да не пропускате нито едно от селищата, защото всяко от тях има какво да предложи на своите посетители. Риомаджоре и Манарола са свързани от Пътеката на любовта, дълга 1,5 км. Според местно вярване, ако с любимия човек заключите катинарче на парапета и напишете имената си на него, любовта ви ще остане вечна. Третото селище – Корнилия, е разположено високо на скалата и предлага страхотни гледки към водите на Лигурско море. Вернаца се слави като най-живописното от петте селища. Монтеросо е селището, което предлага чудесен пясъчен плаж.

Любувайки се на това райско кътче, не забравяйте да отделите време да опитате вкусната италианска кухня и местното вино шакетра.

Повече снимки от национален парк “Cinque Terre” може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Лигурия тук:

Information

Find More