Матера

Другата европейска столица на културата за 2019г.

Герб на града

800px-Matera-Stemma.svg

Подробна карта на града, както и неговото разположение, може да видите тук.


Матера е малък град, разположен в южна Италия. Известен още като la Città Sotterranea или Подземният град, той е една от най-интересните и нестандартни дестинации на Апенинския полуостров. Матера е един от най-старите непрекъснато заселени градове в света. Археологически находки показват, че за първи път заселници идват тук 10 000 г. пр.Хр. През 1993г. историческият център на Матера – “Sassi” е удостоен със статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

20120827_110225-2 В Матера едно е сигурно – ще прекарвате много време в пещери. Ще спите в пещера, ядете в пещера, пийте аперитив в пещера и дори ще видите модерна скулптура в пещера. Древните квартали, известни като саси /”sassi”/, са поредица от пещери, издълбани от варовик, разположени на ръба на клисурата. Първите жители на Матера започват да дълбаят скалите и така създават своите жилища. Скалните жилища постепенно се увеличават, градът се разраства, а площадът и катедралата се превръщат в негов център.

20120827_113017До 50-те години Матера e срам за Италия, място на бедност, малария и висок процент на детска смъртност, където хората живееха в пещери без електричество, течаща вода или канализация. Книгата на Карло Леви “Христос спря в Еболи” осведомява обществеността за отчаяните условия, в които хората живеят и около половината от 30 000 души са преместени в нови домове в модерната част на града между 1953 и 1968 година.

20120827_114310Както вече споменахме, Матера се намира в отдалечено кътче на южна Италия в малкия регион Базиликата. Това не е най-лесното за достигане място, поради което е успяло да остане относително непознато, особено за чуждестранните туристи, въпреки че след като е признато от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство през 1993 г., броят на посетителите бавно се увеличава и много от пещерите са превърнати в стилни хотели и ресторанти. Оттогава туризмът в Матера разцъфтява и все повече туристи са привлечени от модерните и удобни жилища, хотели и ресторанти в каменния град. Градът е толкова впечатляващ, че кадри от мястото са използвани във филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“.

20120827_112854 20120827_113340-2Сред основните забележителности в Матера са пещерите и скалните църкви. В тези църкви все още могат да бъдат видени византийски фрески, макар и доста избледнели. Разходката из Матера е интересно изживявано сама по себе си. Стъпаловидното строителство и издълбаните в скалите къщи придават на града доста странен и като че ли хаотичен вид. Има места, на които улиците минават буквално над покривите на къщите.

Няма да съжалявате ако решите на отделите време за посещение на това красиво и интересно място, напоено с история.