Операта „Ла Скала”

„Ла Скала” е световно известен оперен театър. На неговата сцена са поставени премиерите на много от произведения на признати композитори като Верди и Белини. През 1776г. императрица Мария Терезия, която е едновременно и дукеса на Милано, заповядва изграждането на нова опера, тъй като старата Театро Реджио, е унищожена при пожар. Главен архитект е Дзузепе Пиермарини. Новият оперен театър е издигнат на мястото на църквата „Санта Мария дела Скала”, откъдето и идва неговото име. Операта е открита на 3 август 1778г. с постановка на операта „Признателна Европа” на Антоние Салиери.

shutterstock_606579461

На снимката: операта “Ла Скала” /източник: Shutterstock/;


Сградата е в неокласически стил и на пръв поглед екстериорът й не впечатлява. Това е така, тъй като в миналото е била разположена на тясна уличка. Площадът пред нея е формиран по-късно. В центъра на фасадата й се е издигал портал за посрещане на карети. Капацитетът на сградата е 2200 места, разположени на пет етажа с ложи и галерии. За разлика от фасадата, интериорът е доста по-богат. Фоайето е украсено с нагънати колони и големи огледала по стените. Залата е с формата на подкова и се слави с безупречната си акустика. Преобладаващите тонове са бяло, сребристо и златисто. Полилеят е изработен от бохемски кристал и съдържа 365 лампи.

В музея на театър можете да видите уникалната колекция на парижкия антиквар Жул Самбон. Разнообразните театрални атрибути показват нагледно историята на „Ла Скала”. Голяма част от тях са посветени на Джузепе Верди. Сезонът на „Ла Скала” се открива ежегодно на 7 декември, когато се чества денят на Свети Амброзий, патронният светец на Милано. Това е важно събитие за тамошното общество, сравнявано с фестивала в Кан и раздаването на Оскарите.

Information

Find More