Герб на града

Merano-Stemma

Разположението на града спрямо останалите италиански градове можете да видите на следния линк.


Мерано  е град в Северна Италия, провинция Южен Тирол на регион Трентино-Южен Тирол. Разположен е в долината на река Адидже, на 25 km северозападно от град Болцано. Между 1418г. и 1848г. е официалната столица на графство Тирол, а през 19 век става известен като планински курорт с минерални бани. В миналото градът е бил предпочитано място от множество учени, писатели и хора на изкуството, сред които Франц Кафка, Езра Паунд, Пол Лазарсфелд, които оценели мекия климат в региона.

shutterstock_153824615

На снимката: Мерано и заобикалящите го лозя /източник: Shutterstock/;

Мястото, на което се издига днешен Мерано, е било заселено още през третото десетилетие преди Христа, за което свидетелства редица менхири /високи каменни стълбове/ и други намерени предмети. Историята на града през 15 век пр.Хр. се свързва с римляните, които превзели долината Адидже и построили пътя Statio Maiensis. За първи път Мерано е споменат в официален документ през 857 под името “Майраниа”. Графовете на замъка Тирол дават на Мерано статута на град през 13 век, превръщайки го в столица на графство Тирол. След като графството преминава под властта на Хабсбургите през 1363г. в резултат на абдикацията на графиня Маргарет Тирилска. Макар Мерано да останал официалната столица до 1848 г. той загубил своята доминираща позиция и значение като икономически и транспортен център, свързващ Италия и Германия.

Тиролското въстание от 1809г. против френската окупация отново привлякло погледите към Мерано, През тази година армия от селяни извоювали победа срещу обединените сили на французи и баварци преди въстанието им да бъде смазано. След Първата Световна Война, в резултат на подписания Сен-Жерменски договор, Мерано станал част от кралство Италия.

rsz_dsc00981

На снимката: замъкът Траутмансдоф;

Сред основните забележителности на града са средновековните градски порти Vinschgauer Tor, Passeirer Tor и Bozener Tor. Към укрепленията принадлежи и кулата Ортенщайн. Основните църкви са готическата църква Свети Николай и параклиса Света Барбара, построени пред 15 век. От този период датира и Княжеския замък /Princely Castle/, който е бил резиденция на ерцхерцог Зигмунд Австрийски. Мостът Щейнернер над река Пасер датира от 17 век. С времето, Мерано се превръща в популярен спа курорт, особено след като започва да бъде посещавам от императрица Елизабет Австрийска.

Една от основните забележителности в Мерано е Замъкът Траутмансдорф и прекрасните му градини. Днес в него се помещава Музея на туризма.

rsz_dsc01012

На снимката: замъкът Траутмансдорф;

Ако имате намерение да пътувате за Италия, град Мерано несъмнено заслужава вниманието на всеки турист. Почивката в този курорт ще ви възнагради с много чудесни открития. Обичаите и нравите на местните жители, особеностите на религията и културата, историческите паметници – всичко това привлича туристите като магнит. Несъмнено ще запомните този град за дълго.

Places in Мерано

Find More