Герб на града

Trient

Местоположението на града спрямо останалите европейски градовете можете да видите тук.


Тренто е малък град, намиращ се в североизточната част на Италия. Разположен е в красивата провинция Трентино-Алто Адидже. Освен, че се намира в любимата на европейците планина, а именно Алпите, известна из цял свят с своите спиращи дъха пейзажи, Тренто може да се похвали и със средновековния облик на центъра си, с множеството забележителности, с вкусната италианска кухня и с гостоприемността на жителите си.

shutterstock_450526390

На снимката: централния площад на града /източник: Shutterstock/;

Малко се знае за историята на града преди н.е., но се смята, че през I век е завладян от римляните. Името на града произхожда от латинската дума Trident, която в буквален превод означава “трихълмие”. Това се дължи на факта, че при идването на римляните в края на 1 в., те се разполагат в подножието на три хълма, заобикаляли града. С падането на Римската империя Тренто става апетитна хапка за много народи. Управляван е от остготи, лангобарди и франки. С влизането си в състава на Свещената Римска империя градът взима дейно участие проточилите се дълги години религиозни войни. Като част от Италианската република Тренто започва да развива своя туризъм, защото е облагодетелстван от изключително красива природа и чист планински въздух. По време на Втората световна война Тренто за известно време става част от Третия райх, но бързо се връща към италианската си същност и след приключване на войната бързо се съвзема и бележи истински разцвет. Днес градът има добре развита търговия и туризъм, като също така е важен образователен и научен център в Северна Италия. Градът често се нарежда на първи места в класации за добър стандарт на живот и възможности за работа.

shutterstock_561686992

На снимката: замъкът Буонконсиглио /източник: Shutterstock/;

Със своите около 115 000 души Тренто е сред големите градове на Италия, въпреки че глъчката на градове като Милано и Венеция все още не е стигнала дотук. Архитектурата в града е смесица от италианския ренесанс и немската готика, както и типичните тиролски елементи, характерни за тази част на Италия. Сред по-известните забележителности се нареждат Катедралата в града (Дуомо), църквата „Санта Мария Маджоре“ (16 век), както и площадът Дуомо (Piazza Duomo), където се намира и фонтанът на Нептун. Забележителен е и замъкът „Бонконсилио“ (Castello del Buonconsiglio), с разположения в „орловата кула“ (Torre dell’Aquila) музей. В града могат да бъдат посетени още няколко двореца и различни църкви.

DSC06200

Градът е известен като една от столиците на музеите, защото наред с традиционните музеи предлага на посетителите си и много специализирани. По-голям интерес представляват Музея на естествената история, Музея на въздухоплаването и Музея на катеренето. От Тренто можете лесно да стигнете до големите италиански градове, тъй като има удобни директни автобуси и влакове. В близост се намират и множество известни ски курорти, красивите Алпи, както и езерото Гарда.

Резервирайте своя престой в Тренто тук:

Снимки от Тренто може да разгледате в нашата Галерия.

Places in Тренто

Find More