Галерията Уфици

Галерията Уфици е най-известният музей във Флоренция. Построен е между 1560г. и 1580г. по нареждане на Козимо Първи Медичи. Хергоцът искал да осъществи своето дългогодишно желание да събере на едно място целия административен апарат на Флорентинската държава, всички административни служби – т.нар.уфици. той възложил реализирането на проекта на Джорджо Вазари, ученик на Микеланджело. Сградата, която Вазари създава се състои от две внушителни крила с колони, обграждащи дълъг двор. Архитектът построява и таен коридор, който свързва Уфици с Палацо Векио намиращия се недалеч дворец Пити. Коридорът минава над река Арно и над магазините на Понте Векио и осигурява бърз достъп до канцелариите, както и път за бягство. Фасадата на двореца Уфици е украсена с ниши, в които са поставени фигурите на известни исторически личности.

shutterstock_539598214

На снимката: залата “Трибуна” /източник: Shutterstock/;


Историята на Уфици като галерия започва през 1581г., когато Франческо Медичи решава да изложи на втория му етаж богатата семейна колекция на Медичите, събирана в продължение на няколко века. Любимите на Франческо произведения на изкуството и бижута били съхранявани в създадената от Буонталенти осмоъгълна зала „Трибуна”. Тя е считана за сърцето на Уфици. Първоначално достъпът до галерията не бил постоянен, а само след молба на желаещите да я посетят. Обикновено заможните флорентински семейства изпращали в нея синовете се, за да се запознаят с произведенията на великите художници. Главно място в разходката заемала именно стаята „Трибуна”.

Колекцията продължава да се допълва дори след като Медичите губят своите влияние и власт. Последната представителка на могъщата фамилия завещала всичко на гражданите на Флоренция и забранила изнасянето на какво й да било извън града. Днес галерията има хиляди експонати, изложение в над 45 зали. Повечето от творбите в галерията са дело на местни художници като Ботичелил, Леонардо да Винчи, Джото, Микеланджело. Освен тях са представени велики майстори като Рубенс, Караваджо, Рафаело. Сред най-известните картини са „Раждането на Венера” на Ботичели, „Кръщаването на Христос” от да Винчи, тондото на Микеланджело, на което е изобразено светото семейство.

Понастоящем се осъществява проект за разширяване на изложбеното пространство на галерия. След приключването му тя ще може да събере още 800 експонати.

Адрес:Piazzale degli Uffici;

Резервирайте своя престой във Флоренция тук:

Information

Find More