Църквата Санта Кроче

Църквата Санта Кроче, известна още като Базиликата „Светият кръст”, е главната францисканска църква на Флоренция и най-голямата такава църква в света. Строителството й започва през1294г. под ръководството на Арнолфо ди Камбио. Средствата за проекта са осигурени от най-заможните семейства във Флоренция. Църквата е завършена през 1385г. Осветена е от папа Южени Четвърти през 1442г. През следващите десетилетия църквата претърпяла различни щети в резултат на природни бедствия и военни нападения. Херцог Козимо Първи Медичи възлага на Джорджо Вазари да я възстанови.

shutterstock_640929133

На снимката: катедралата отвън /източник: Shutterstock/;


Санта Кроче е построена в централната част на Флоренция, недалеч от Дуомото. Първоначалният дизайнът на църквата отразява строгия подход на Францисканците. Има формата на египетски кръст и първоначално ектериорът й силно е наподобявал този на друга флорентинска църква – „Сан Лоренцо”. През годините били правени няколко опити да обогатяване на грубата каменна фасада. Семейство Кваратези предложило да финансира изграждането на нова фасада, но при условие, че емблемата на семейството бъде поставена на нея. Това не се харесало на францисканците и те отказали. Няколко столетия единствените декорации по предната част на църквата били бронзова фигура на Св.Лудовико ди Толосо и символ на Христос над розетката. Едва през 1857г. архитектът Николо Матас създал настоящата готическа фасада, покрита с бял, зелен и розов мрамор от Карара. На сградата Матас поставя „Звездата на Давид”, символ на Юдейзма, което се обяснява с факта, че самият архитект е евреин. Люнетите на трите портала изобразяват „Намирането на Кръста”, „Издигането на Кръста” и ”Видението на Константин”.

shutterstock_344661659

На снимката: катедралата отвътре /източник: Shutterstock/;

Базиликата е трикорабна и има формата на египетски кръст. Корабите й са разделени от арки, всяка от които се крепи от осмоъгълни колони. Абсидата е многоъгълна. Към сградата са оформени 16 параклиса. Строителството на камбанарията започва още през 1512г., но спира поради липсва на средства. През 1847г. тя е достроена от архитекта Гаетано Бакани.

По интериора на базиликата са работели много знаменити артисти – мозайки и скулптури на Донатело, фрески на Джото. В църквата са погребани около 300 изявени флорентинци. Сред тях се открояват имената на Макиавели и Макеланджело. Има и символичен гроб на Данте Алигиери, но неговият саркофаг е празен. След като е изгонен от Флоренция по политически причини, той прекарва последните дни от живота си в Равена, където е погребан. Равена отказва всякакви искания относно предаване на останките му. Мощите на Галилео Галилей също са положени в Санта Кроче. Тъй като е съден от Инквизицията, той получава християнско погребение цели 95г. след смъртта си.

Адрес: Piazza Santa Croce 16;

Резервирайте своя престой във Флоренция тук:

Information

Find More