Палацо Пфанер

Строителството на Палацо Пфанер е започнало през 1660г. Сградата е построена от семейство Морикони, което било част от търговската гилдия на града. През 1680г. семейството фалира и е принудено да продаде Палацо Пфанер на семейство Контрони, издигнало се след успешна търговия с коприна. Контрони разширяват двореца. През 1686г. те добавят монументалното стълбище, което най-вероятно е било дело на местния архитект Доменико Мартинели, който по това време бил особено активен с Прага и Виена. През 18 век  пременена била и градината. Тази задача била възложена на Филипо Хувара. По същото време семейството възлага на местните “квадратуристи” художници да декорират тротоарите на стълбището и вътрешността на аристократичната резиденция. В резиденцията семейството на Контрони посреща принц Фредерик от Дания, по време на неговата обиколка из Италия.

Eden Asset Library

На снимката: дворецът и градината /източник: Shutterstock/;


Семейството Пфанер става част вековната история на двореца към средата на XIX век. Всъщност Феликс Пафнер (1818г.-1892г.), местен пивовар от Хьорбранц (Австрия), но от баварско семейство, което постепенно придобива цялата сграда, след като създало своята пивоварна там през 1846 г., първата в херцогство Лука и една от първите в Италия. Историческата пивоварна Пфанер, приятната производствена площадка и бирената градина, разположени между градината и мазетата на двореца, затваря врати през 1929 година.

Със своите зелени площи, декоративни цветя, горски растения и керамични саксии с лимони, които придружават монументалната струна от статуи от 18-ти век, изобразяващи божествата на гръцкия Олимп и Четирите сезона, градината на Палацо Пфанер, приписана на гения на Филипо Хувара, представлява отличен пример за барокова градина, разположена в сърцето на средновековен Лука. Осмоъгълният фонтан, разположен в пресечната точка на двата централни пътеки и елегантната северна лимонена къща, на която са разположени най-горните два лъва и – базилиск, емблемата на семейство Контрони, украсяват зелено пространство. Има множество живи плетове, две древни бамбукови тръстикови гъсталаци, тис, борове, магнолии, дългогодишна камелия, храсти от божури и хортензии, рози и саксии от здравец.

20120819_180826

Резиденцията на Палацо Пфанерr, единствената част от двореца, която понастоящем може да бъде посетена, съдържа голяма приемна зала с фрески, нарисувана около 1720 г. от Пиетро Паоло Скорсини, принадлежащ към така нареченото “quadraturismo”. В стаите има множество старинни мебели, обзавеждане, свещени предмети и прекрасна дървена статуя от 14-ти век, изобразяваща архангел Михаил. Резиденцията разполага с постоянна изложба на медикохирургични инструменти и древни медицински текстове, които принадлежат на д-р Пиетро Пфанер (1864-1935), хирург, филантроп и кмет на Лука от 1920 до 1922 година.

Палацо Пфанер все още е собственост на семейство Пфанер, което от 1995 г. насам се е заело сериозно с реставрацията на двореца и го отвори за посетители.
 
Адрес: Via degli Asili, 33, 55100 Lucca LU, Italy;
 

Резервирайте своя престой в Лука тук:

Information

Find More