Покритото гробище „Кампосанто”

Известно още като „старото гробище”, гробището „Кампосанто” се намира в северния край на Пиаца дел Дуомо. В превод името му означава „свещена земя”. Наречено е така, защото след четвъртия кръстоносен поход кръстоносци донасят тук пръст от Голгота.

shutterstock_484195666

На снимката: част от стенописите /източник: Shutterstock/;


Гробището е последният монумент, построен на Пиаца дел Дуомо. През 1278г. Джовани ди Симоне проектира мраморната обител,за да обгради свещената земя. Гробището било предназначено за заможните жители на Пиза. През следващите векове стените му били богато декорирани със стенописи. Тези стенописи обаче биват трагично унищожени при бомбардировките по време на Втората Световна Война. Буен пожар обхванал дървения покрив. Поради високата температура металните панели се разтопили и горещия метал започнал да тече по стенописите. След края на войната „Кампосанто” е напълно възстановен, а оцелелите стенописи, в това число и намиращи се под тях подготвителни скици, са преместени в Museo delle Sinopie. Все пак могат да бъдат видени и няколко оригинални фрески. Те изобразяват Триумфа на смъртта и Страшния съд.

shutterstock_486684625

На снимката: дворът на Кампосанто /източник: Shutterstock/;

Кампосанто представлява добре поддържана тревна площ с правоъгълна форма, обградена от мраморни проходи, завършващи с купол. Мраморните стени откъм катедралата са стабилни, докато тези, които гледат към вътрешния двор са изработени от деликатни прозорци, на които никога не са били поставяни стъкла. Проходите са пълни с погребални паметници. Макар много от тях да са безвъзвратно изгубени по време на войната, цели 84 оцеляват. Това са предимно римски саркофази от 3 век. Друга част са плакети и надгробни плочи с релефи.

Резервирайте своя престой в Пиза тук: