Златната къща

Златната къща, известна още като Палацо Санта София, е една от най-елегантните постройки във Венеция. Тя е великолепен пример за достиженията на венецианската готика. Разположена е на бреговете на Гранд Канал. Името й се свързва с златните декорации, някога украсявали нейната мраморна фасада. Къщата е построена между 1428г. и 1430г. Била е притежание на фамилия Контерини, към която принадлежали осем венециански дожи. Нейни архитекти са Джовани и Бартоломео Бон. След падането на Венецианската република собствениците на двореца се сменят няколко пъти. За съжаление през 19 век дворецът става собственост на известната балерина Мария Ралиони. Тя, извършвайки истински акт на вандализъм, разрушава готическото стълбище в двора, както и красиво декорираните балкони, гледащи към него. По-късно тя е осъдена за тези си действия. В края на 19 век „Златната къща” е закупена от барон Джорджо Франчети, който я реставрира, а по-късно дарява на италианската държава заедно с богатата си колекция от гоблени, картини, керамични съдове, старинна мебелировка и др.

Днес дворецът е преустроен в галерия, носеща името на барона. В нея могат да бъдат виеяни шедьоври на средновековното изкуство, сред които творби на Тициан, Тинторето, Белини и др.

Златната къща се намира на следния адрес: Cannaregio 3932;


Снимки от Венеция може да разгледате в нашата Галерия.

Резервирайте своя престой във Венеция тук:

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция “Места за настаняване”, където сме споделили наши лични впечатления.

Information

Find More