Санторини

Приказка в синьо и бяло

Санторини е най-известният остров от групата на Цикладите. Намира се на 240 км. от гръцката столица. Той е част от архипелаг, формирал се в резултат на мощно вулканично изригване през 1400 г.пр.Хр. Белите му къщички и църкви със сини покриви са терасовидно разположени на върха на калдерата, образувала се при срутването на вулкана в самия него.

Столица на Санторини е град Фира. Тя е разположена живописно върху 260 метрова вулканична скала, спускаща се към водите на Егейско море. Почти от всяка точка на градчето се разкрива великолепна гледка към хоризонта и близкия вулкан. Столицата се състои от многобройни бели къщички със сини куполи, тесни калдъръмени улички и китни веранди.

Едно от най-известните градчета на острова е Ия. Простира се в продължение на 2 км. по протежението на калдерата и се издига на височина до 100м. над морското равнище. Предлага великолепна гледка към островите Палея и Нео Камени. Известно е като мястото, където можете да наблюдавате най-красивия залез в света.


Санторини е място, за което може много да се каже, но то пак би било недостатъчно. Трябва да се посети, да се преживее! Островът на мечтите, на любовта, на най-красивия залез, приказка в бяло и синьо, магия…….просто Санторини!

Places in Санторини

Find More