Джамията Мескита

Джамията Мескита е една от най-грандиозните постройки  западния свят, разпростираща се на площ от 24 000 кв.м. И до днес тя носи арабско име (мескита на арабски означава именно джамия). Джамията е символ на множеството релизиозни промени, които Кордоба претърпява през годините.

shutterstock_519882856На снимката: екстериорът на Мескита /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Мястото, на което сега се издига джамията, е било свещено място много преди нейното построяване. Първо там се е издигал римски храм, посветен на Янус, а по-късно вестготска катедрала, посветена на Св.Винсент от Сарагоса. Стоежът на Мескита започва през 8 век под ръководството на емира на Кордоба – Абд-ал-Рахман и продължава две столетия. Абд-ал-Рахман намира убежище на Иберийския полуостров след като в родната му Сирия семейството му е преследвано от конкурентна политическа сила. При управлението на Абд-ал-Рахман II в джамията се е съхранявала кост на пророкът Мохамед, което я превърнала в особено важно за поклонниците място. През годините Мескита претърпява множество промени, като всеки нов владетел оставя своя отпечатък върху архитектурата й, но колонадата от акри с редуващ се червен и бял клиновиден камък се запазва. 900-те колони, често сравнявани с гора, са изградени от гранит, мрамор, яспис и оникс. Джамията разолага с богато декорирани ниши за молитва, от които безспорно най-впечатляваш е михрабът. Именно оттам имамът е водил молитвата на правоверните.


rsz_shutterstock_765836428 rsz_shutterstock_652129084На снимката: част от интериора на Мескита /източник на снимката: www.shutterstock.com/

През 1236г. Кордоба се присъединява към християнския свят след като градът бива превзет от Фердинанд III.  Той обаче не разрушава джамията, а я осветява, след което тя бива посветена на Дева Мария и оттам насетне се превръща в молитвен дом на християнската общност. Постепенно се добавят нови и нови християнски елементи като днес Мескита е катедрален храм на архиепископа на Кордоба.

Адрес: Calles Torrijos и Cardenal Herrero;

Information

Find More