Алхамбра

Алхамбра е дворцов двоворец с разкошни градини, издигнат на т.нар.Червен хълм, разположен в подножието на Сиера Невада. Името има арабски произход (на арабски ал амбра означава червен) – заради цвета на стените, които са направени от здрава спойка на червена глина и камък. Историята на Алхамбра започва през 889г., когато бива построена първоначално като крепост. В кралски дворец Алхамбра е превърната през 1333г. от Юсуф I, султан на Гранада и е служила като резиденция на владетелите от династията Насрид до завръщането на християните през 1492г. Родоначалникът на династията, Мухамед Ал-Ахмар. Неговата дейност е продължена от сина ми – Мухамед II и от неговите наследници. Разкошната архитектура на Алхамбра се дължи главно на двама мавритански владетели – Юсуф I и Мухамед V. На Юсуф I дължим Портата на Справедливостта, баните и някои от кулите. Неговият син Махмуд V довършил Залата с лъвовете и редица други зали.

alhambra-palacios-nazaries

През 1942г. Гранада, последната твърдина на маврите, била превзета. В резултат били построени нови структури като цивилни и военни гарнизони, Францискански манастир, църква и др. Императов Карл V започнал изграждането на дворец, който днес носи неговото име.


В архитектурен план Алхамбра се състои от четири части – дворецът на Карл V, военната крепост Аласаба (цитаделата), Насридския дворец (изящен образец на мавританската архитектура) и летния дворец Хенералифе. Между тях, като лабиринт, се простира райска градина.

12

Самият дворцов комплекс се състои от три части: Мексуар, Серало и Харем. Мексуарът има сравнително скромна декорация и представлява помещения, използвани за административни цели. Стените, изработени от бял гипс, рязко контрастират на подовете и таваните, които са тъмно дърво. В Мексуара се помещавала дворцовата администрация. Счита се, че плочките, използвани за Серало, са най-изящните, които могат да бъдат видяни в целия дворец. В Серало може да бъде видяна Залата на Посланиците, с известния й издълбан клон и купол от кедрово дърво.  До Харема достъп имали само султанът, неговите съпруги и наложници и малки деца. В сърцето на Алхамбра се намира емблематичния за Алхамбра Двор с лъвовете. Той е съставен от 12 лъва, които символизират дванадесетте месеца и зодиакалните знаци.

Alhambra_Löwenhof_mit_Löwenbrunnen_2014

Information

Find More