Площад "Пуерта дел Сол"

Днес разположен в историческото сърце на Мадрид, някога площадът се е намирал в на източната граница на града. Името му вероятно се свързва с името на источната градска стена – „Слънчевата стена”, тъй като именно нея е огрявало изгряващото слънце.

По средата на площада се издига конната статуя на Карлос Трети, която гледа към червената тухлена сграда, издигната през 1768г. като Поща. По-късно към тази сграда е добавена и часовниковата кула, която всяка година възвестява настъпването на Новата Година на хилядите жители на Мадрид.  На „Пуерта дел Сол” може да бъде видян и нулевият километър, считан за географски център на страната, от който се измерват всички магистрални разстояния.

shutterstock_454364401На снимката: панорама на площада /източник на снимката: www.shutterstock.com/


На „Пуерта дел Сол” се издига и най-известният символ на Мадрид – мечето и ягодовото дръвче. Има няколко теории, свързани с дизайна на статуята. Според някои, идеята за фигура на мечка идва от старото име на Мадрид – Урса, което в превод от латински означава мечка и се свързва с факта, че в миналото районът е бил обитаван от множество мечки. Също така се смята, че в гората е имало дървета, наподобяващи ягода, т.нар.мадрон.