Крепостта Гибралфаро

Крепостта Гибралфаро е разположена над Алкасаба и също разкрива великолепна гледка към пристанището и града. Двете крепости са свързани чрез пътека в източния край на Алкасаба. Гибралфаро е построена през 929г. на мястото на финикийски фар от Абд-ал-Рахман Първи. Името на крепостта произлиза именно от името на този фар – и буквално преведено означава „фар на скалата”. Гибралфаро е значително обновен и рвазширен през 14в. от Юсуф Първи, който и добавя двойната крепостна стена, свързваща Гибралфаро с Алкасаба.

Крепостта е известна с тримесечната обсада, организирана от испанските владетели Фернандо и Исабела. Единствено гладът принуди жителите на Малага да се предадат. Интересен исторически факт е, че това е първата битка, при която барут се употребил и от двете страни.

shutterstock_710950882 shutterstock_348851612На снимката: крепостта Гибралфаро /източник: Shutterstock/;


Най-видните останки от този исторически паметник са солидните укрепления, които се издигат над гъстите гори от бор и евкалипт. Крепостните стени са добре запазени и посетителите на крепостта спокойно могат да се разходят по тях. От тях се разкрива и директна гледка към Ла Малагета – известната арена на битки с бикове.

Има три начина, по който можете да достигнете до Гибралфаро:

1./ да изкачите зигзагообразните стъпала, започващи от Plaza del General Torrijaos, в източния край на градините Алхамеда.

2./ чрез такси или туристически автобус.

3./ да вървите от Paseo de Don Juan Temboury близо до входа на Алкасаба.

Information

Find More