Ронда

Живот на ръба

Герб:  

Coat_of_Arms_of_Ronda.svg

Местонахождение на града, както и подробна негова карта може да намерите на следния линк.


Ронда е разположен в испанската провинция Малага и е част от автономната област Андалусия. Населението на града според последното преброяване е около 35 000 души. Градът се слави най-вече със своето живописно разположение покрай канъона Ел Тахо, който се пресича от река Гуадалевин. Над ждрелото се издига Пуенте Нуево, или Новият мост, свързващ старата и новата част на града. Спиращите дъха гледки са това, което привлича хиляди туристи всяка година в това малко испанско градче.

rsz_shutterstock_605878382 На снимката: арената за борба с бикове /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Макар и малко по размери, градчето Ронда се слави с много неща. На първо място трябва да се отбележи, че градът се счита за люлка на бикоборството в Испания. Тук е била издигната първата арена за борба с бикове през 18-ти век. Пред самата арена може да бъде видяна статуята на Педро Ромеро, считан за родоначалник на модерното бикоборство, при което тореадорът се изправя срещу бика, стоейки на земята, а не както е било в началото- възседнал кон. В Ронда има и Музей на тореадорството.  Ронда се слави и като мястото, където е изработена известната в Испания шест-струнна китара. Счита се, че без тази китара е нямало да има фламенко.

shutterstock_119709373На снимката: Новият мост /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Самият град е разделен на стара и нова част, като преминаващият през града канъон Ел Тахо се възприема като естествена граница между двете части. Старата и новата част са свързани посредством издигнатия през 18-ти век мост Пуенте Нуево, от който може да се насладите на невероятни гледки към каньона. Старата част на Ронда се характеризира с малки калдъръмени улички и подредени площади, които ви пренасят сякаш в друга епоха. Тук могат да бъдат видяни няколко забележителни двореца, сред които отличаващ се е Паласио де Мондрагон, издигнат пред 14-ти век и служил като резиденция на някои от великите мавритански владетели. Фернандо и Исабел отсядат тук през 1485г.

shutterstock_794397106На снимката: Ронда /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Интерес за туристите представляват още църквата Санта Мария ла Майор, която е построена върху джамия, както и ренесансовата сграда на кметството. Новата част на града също заслужава да бъде посетена- тук може да видите музея на тореадорството с богата колекция от плащове на бикоборци, както и самата арена за бикоборство Пласа де Торес.

Друга интересна забележителност са Арабските бани. Арабските бани в Ронда са най-добре запазените в Испания. Те са построени в края на 13-ти век по времето на цар Абомелик. Големият котлон, използван за нагряване на водата, все още е видим и в добро състояние. Баните се намират в стария арабски квартал на града, известен като квартал Сан Мигел.

Не пропускайте и Каса дел Рей Моро. Легендата казва, че това е резиденцията на мавританския крал Алмонати, за който се казва, че е пил вино от черепите на враговете си. Въпреки че по-скорошни доказателства показват, че кралят никога не е живял в сградата. Днешната структура е завършена през 18-ти век и изцяло реконструирана през 1920 г. от херцогинята Псрсент. Градините са проектирани от същия френски архитект, който е проектирал парка Мария Луиза в Севиля – Жан Клод Форест.

Places in Ронда

Find More  

Information

Find More