Църквата Санта Мария

Както повечето църки в Андалусия, издигнати след Реконкистата, и Санта Мария е построена върху останките на джамия. След победата над арабите, Фердинанд и Исабела  нареждат да се построи готически храм. Строителството започва през 1485г. и с известни прекъсвания продължило до края на 17в. На мястото на минарето е издигната камбанария, която е изградена от непокрита тухлена зидария. Двата балкона са добавени при управлението на крал Фелипе Втори, за да могат благородниците да наблюдават от тях битките с бикове и другите мероприятия, които се организирали на площада.

shutterstock_399743107

На снимката: църквата отвън /източник: Shutterstock/;


Земетресение през 1580г. разрушило голяма част от готическите елементи на сградата, но такива могат да бъдат видяни и днес в колоните и овалните арки над тях. Забележително творение в ренесансов стил е църковният хор, който е на две нива и е изработен от орех и кедър. Седалките на по-ниското ниво са дванадесет и на дървените им гърбове са издълбани символите на молитва към Богородица. По-горното ниво разполага с двадесет и четири седалки, на чиито гърбове са издълбани скулптори на апостоли и светци. Главният олтар в ренесансов стил е довършен през 18 в. Той е позлатен, а четирите му колони са украсени с мотиви на лозя и плодове.

Стенописите са изрисувани от френската художничка Реймонде Пажежи между 1982г. и 1988г. Те представят сцени от живота на Св.Петър, падението на Св.Павел, Апокалипсиса, Разпятието и Последната вечеря.  В църквата може да бъде видяно и фреско, изобразяващо Христофор Колумб, което е дело на именития художник Хосе де Рамос, родом от Ронда.

Адрес: Plaza Duquesa de Parcent;

Information

Find More