Саламанка

Историческото лице на Испания

Герб:  

400px-Escudo_de_Salamanca.svg

Местонахождение на града, както и подробна негова карта може да намерите на следния линк.


Саламанка е град, който е разположен в западна Испания. Основан в дълбока древност от келтското племе вакеи, Градът се разраства през годините и заема важна роля в историята на Иберийския полуостров и Испания. Римляните основават тук град Хелмантика и построяват мост над река Тормес, който е запазен и до днес. През 8-ми век Саламанка бива превзета от маврите, което допринася и за съвременния облик на града. Използвайки мекия камък от близката каменоломна, който променя цвета си в невероятно златисто поради високото съдържание на желязна руда, благородниците на Саламанка сътворяват истинско архитектурно бижу. Към момента населението на Саламанка е около 200 000 души, което го нарежда като втория по население в област Кастилия и Леон след Валядолид.

shutterstock_702864715На снимката: Старата и Новата катедрала /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Много хора определят Саламанка като “историческото лице на Испания”. И това като че ли не е случайно. Целият град /а той не е много голям/ е изпълнен с множество архитектурни и исторически шедьоври. Именно поради тази причина не е случайно и че целият стар град на Саламанка е включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното наследство на човечеството. Когато се говори за забележителностите на град, то може да се започне с местния университет – един от най-старите в Европа. Създаден през 1218г., Университетът на Саламанка е най-старият в цяла Испания и все още функционира. Известни фигури като Христофор Колумб и Мигел де Сервантес са тясно свързани с този университет.

Все пак ако решите да посетите Саламанка и да се разходите из града, започнете своето посещение от Плаза Майор- централният площад на града, определян като най-красивият площад в цялата Испания. Площадът, заедно с заобикалящите го сгради, е изцяло осветен нощем, което прави нощното му посещение задължително. Тук са разположени множество кафенета, където може да си починете и да се насладите на атмосферата на града. Плаза Майор е популярно място за срещи. Той е считан не само за едно от най-красивите места в Саламанка, но и в цяла Испания. Построен е в традиционен испански бароков стил. Строителството му започва през първата половина на 18 в. и продължава до 1755г. Крал Фелипе V замислил площада като арена за провеждане на борба с бикове. Именно като такъв той бил проектиран от семейство Чуригуера. 

shutterstock_655999678На снимката: Плаза Майор /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В близост до централния площад на Саламанка е разположен централният градски пазар, който е заел мястото на стария исторически пазарен площад. Други забележителности, които заслужава да посетите в града са старата и новата катедрала. Старата Катедрала на града, датираща от 12-ти век, съдържа елементи, препращащи към известната църква-джамия Света София в Истанбул. Новата катедралата на града е изградена между 16-ти и 18-ти век и е подвластна на бароковия и готическия стил.

В Саламанка може да се види и нещо, което едва ли може да видите другаде – така наречената Къща на мидите. Изградена в типичния за града стил “платереско”, фасадата на къщата съдържа 400 миди. Според местната легенда под черупката на една от мидите има поставена унция злато. Може би тази легенда не е случайна, тъй като преди време се е смятало, че поставянето на злато в основата на сграда носи късмет.

shutterstock_527274430На снимката: Къщата на мидите /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Повечето магазини в Саламанка са разположени на пешеходната Руа Майор. Тя води направо на катедралата. Огромната катедрала всъщност се състои от две съседни сгради – Стара и Нова. Обичайната практика е старите катедрали да се разрушават и на тяхно място да започва строителството на новите. В Саламанка обаче и двете са съхранени. Вместо да бъде разрушена цялата стара сграда, се разрушава само дясната й част и днес двете катедрали гордо стоят една до друга, образувайки едно цяло. Старата катедрала е в романски стил, докато при новата преобладава готиката.

През годините Саламанка не спира да се развива и днес студентите и постоянният приток от туристи създават космополитна атмосфера, като същевременно се съхраняват и традициите.

Резервирайте своя престой в Саламанка тук:

Places in Саламанка

Find More  

Information

Find More