Старата и новата катедрала

Един от интересните факти за Саламанка е комплексът от катедрали. Когато се говори за катедралата на Саламанка се имат предвид две катедрали – Стара и Нова, които са свързани помежду си. Обичайната практика е старите катедрали да се разрушават и на тяхно място да започва строителството на новите. В Саламанка обаче и двете са съхранени. Вместо да бъде разрушена цялата стара сграда, се разрушава само дясната й част и днес двете катедрали гордо стоят една до друга, образувайки едно цяло. Старата катедрала датира от 12-13 век. Строителството й отнема близо столетие. В началото на 15в. става осезаема нуждата от нова и по-пищна катедрала. Тя бива построена по нареждане на крал Фернандо Католикът. Строителството на Новата катедрала отнема двойно повече време, от това за Старата. Поради дългия период на строителство, Новата катедрала на Саламанка е образец за развитието на архитектурата в Испания.

shutterstock_706481656На снимката:Старата катедрала /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Старата катедрала е в романски стил. И до днес един от отличителните белези на Саламанка е нейната кула, известна като Кулата на петела. В централната абсида е разположен главният олтар, който е изработен през 15в. Той се състои от 53 пана, изрисувани от Николо Дело Дели от Флоренция, които пресъздават живота на Исус и неговата майка, а в горната част на олтара има сцени и от Страшния съд. На една от страните в Старата катедрала  има дори изображение на родословното дърво на Христос.


shutterstock_690255748

shutterstock_718125784

На снимката: Новата катедрала /източник на снимката: www.shutterstock.com/

При новата преобладава готиката. Фасадата на новата катедрала е в стил платереско и впечатлява с разкошна дърворезба. Ако се загледате внимателно освен флорални мотиви ще забележите и фигурата на астронавт. Тази фигура буди различни теории. Според някои фигурата всъщност е дело на някой от реставраторите, работили по катедралата през 1922г.

Адрес: Cardenal Pla y Daniel;

Information

Find More