Плаза Майор

Плаза Майор Plaza Mayor е сърцето на Саламанка. Този площад се намира в Стария град и е заобиколен от важни сгради като Университета, Къщата на лампите (Casa de las Conchas) и Катедралата.

Саламанка е един от най-добре поддържаните традиционни градове на Испания. Старият град се отличава със своите елегантни каменни сгради, паметници и площади. Плаза Майор е популярно място за срещи. Той е считан не само за едно от най-красивите места в Саламанка, но и в цяла Испания. Построен е в традиционен испански бароков стил. Строителството му започва през първата половина на 18 в. и продължава до 1755г. Крал Фелипе V замислил площада като арена за провеждане на борба с бикове. Именно като такъв той бил проектиран от семейство Чуригуера.  

shutterstock_655999678На снимката: Плаза Майор /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Изграждането на Плаза Майор преминало през две фази. Първата продължила до 1735г., докогато то било ръководено от Алберто Чуригуера, а втората от неговия племенник – Алберто.  Алберто Чуригуера се опитам да постигне идеален квадрат, но поради неравности на терена, както и църквата Сан Мартин, която е разположена в непосредствена близост от стените на площада, желаната форма не била постигната. Съвсем леки разминавания в дължината довели до създаването на неправилен четириъгълник – Кралската страна (източната) е 80.6 метра, страната Петринерос (на запад) е 81.6 метра, северната страна (където е и Общината) е 82.6 метра, а страната откъм Сан Мартин е дълга 75.6 метра. До средата на 19 век площадът изпълнява функцията на арена, близо 100 години след построяването си. Днес хиляди хора минават през площад Майор всеки ден. Можете да се насладите на чаша ароматно кафе или да опитате автентична испанска кухня в някои от множеството кокетни заведения, сгушени сред 88 арки, обикалящи го.

shutterstock_262517450На снимката: медальони, в които са изваяни лицата на някои важни хора от последните столетия /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Основната фасада на площада е Общината на Саламанка. Ако тръгнете от тази точка по очертанията на площада, ще забележите коридор, на който има поставени медальони, в които са изваяни лицата на някои важни хора от последните столетия: царете на Испания (Карлос I, Фелипе II), завоеватели (като Кристобал Колон или Ернан Кортес) или писатели (Сервантес, Мигел де Уамуно …).

Въпреки, че в началото на 20-ти век Плаза Майор има градини, днес те са премахнати с осигуряване на повече пространство. Площадът обаче има пейки и тераси за хората, които искат да си починат или да обядват. Да хапнете или да изпиете по питие в Стария град на Саламанка е истинско удоволствие: баровете и ресторантите се сливат с традиционната обстановка на града, която ще ви потопи в средновековна атмосфера. Най-посещаваните барове и ресторанти на Саламанка са разположени именно в Плаза Майор.

Не бъркайте Плаза Майор в Саламанка с Плаза Майор в Мадрид. Вторият е построен през 1580г. и не е таза зрелищен..