Църквата "Санта Мария"

Църквата Санта Мария е една от най-емблематичните църкви в Сан Себастиан. Тази църква има значение както за вярващите, така и за атеистите, тъй като се смята, че е важна част от историята на града.

Църквата Санта Мария е била първоначално построена в романски стил. По-късно, между 1522г и 1560г., тя бива разширана и са прибавени елементи от готическия и ренесансовия стил. Църквата понася значителни разрушения през 17век, по време на разрушаването на намиращия се близо до нея замък. През 1740г., под надзора на Игнасио де Иберо и Франциско Игнасио де Лизарди, започва работата по реконструкцията й. Именно след реставрационните дейности църквата придобива бароков вид.

shutterstock_565772980


На снимката: църквата Санта Мария отвън /източник: www.shutterstock.com/;

Църквата Санта Мария е построена на ъгъла, който образуват улиците Майор и Тринидад. Тези две улици, както би се очаквало, бяха украсени за случая в деня на встъпването в длъжност. Днес прави впечатление, че от входа на църквата можете да погледнете право напред и да видите вратата на катедралата “Добрият пастир”, намираща се на другия на града, тъй като те се намират на една линия без никакви други конструкции помежду им. Заедно с църквата Сан Висенте, Санта Мария е най-важната църква в Стария град.

Църквата има правоъгълен план с полукръгла апсида. Основният кораб представлява просторно помещение с размери 33м. на 47м. Той се разделя на три кораба, всеки от които може да бъде разделен на четири зони, които имат за оси стълбовете на всеки кораб. Шест стълба и стени с колони играят ролята на опора, която крепи сводовете.  Централният купол достига 27 м. височина. Главният вход е разположен между двете кули и прилича на олтар, на който е поставена фигурата на Свети Себастиан Мъченик и папски символи, които доказват статута на малка базилика. На върха на църквата е поставен гербът на града.

Адрес: 31 de Agosto;

Information

Find More