Дворецът Мирамар

В миналото Сан Себастиан бил място, където испанската монархия обичала да прекарва летните месеци. В продължение на много години кралското семейство избира града за своята лятна почивка заради красивите плажовете и топлия климат. Първа кралица Изабела II открила очарованието на града, в който можела да се къпе в морето край Кантабрия, което толкова много обичала. По-късно кралица Мария Кристина, майката на крал Алфонсо XIII, осъзнала необходимостта от построяването на кралска резиденция в Сан Себастиан. За целта ралицата избрала имота на графа на Мориана, разположен на малък хълм между центъра на града и квартала Антигуо, от който се разкривала фантастична гледка към залива Ла Конча /La Concha/.
shutterstock_700708273
На снимката: дворецът Мирамар /източник: www.shutterstock.com/
 

Дворецът Мирамар е построен именно по желание на кралица Мария Кристина. Дизайнът му е по идея на английския архитект Селдън Уорнън, но е довършен от Бенито Оласагасти под напътствията на архитект Хосе Гойкоа. Сградата е в еклектичен стил. Забелязва се влиянието на британската архитектура – осмоъгълната кула, тюдорови акри, изградена е от тухли и пясъчни блокове върху дървена конструкция. Комплексът се състои от дворец, парк и няколко други сгради, сред които  Къщата на портиера и Къщата на охраната. Самият дворец включва мазе и три етажа, последният от които е бил използван от обслужващия персонал. Градините са дело на прочутият френско – испански градинар Пиер Дукас. Посетителите на Мирамар могат да се насладят на великолепна гледка към двата плажа в залива – Ондарета и Конча, както и към остров Санта Мария, разположен директно срещу него .Общо дворецът Мирамар и паркът покриват площ от 34 136 квадратни метра.

shutterstock_317270294На снимката: дворецът Мирамар /източник: www.shutterstock.com/

След смъртта на кралицата имотът отишъл на Алфонсо XIII. Дворецът служи като кралска лятна резиденция до бурното трето десетилетие на 20 век.През Втората Република той е отчужден и години по-късно е върнат на фамилията Борбон. От 1971г. за поддръжката на сградата се грижи Градски Съвет. Летните училища на Университета на баския регион се провеждат в нея. Възможно е единствено посещение на градините.


Адрес: Paseo de Miraconcha 48;

Information

Find More