Планината Ургул е най-значимото историческо наследство в града. Разположен в самия му центът, той все още не е открит от много от жителите му, тъй като е място, което те посещават само, когато искат да разведат из града свои приятели от други градове. Тогата те ги отвеждат до върха, за да се насладят на прекрасните гледки или да видят статуята на Исус.

Връх Ургул се издига в сърцето на Сан Себастиaн. Висок е 123м., заедно с върховете Улия и Игелдо, той формира крайбрежния релеф на града. Още при създаването на града през 12в. хълмът се превръща в негова защитна точка, но военната структура и стените биват подсилено особено след оформянето на съвременните държавни граници през 16 век. На върха му е построена крепостта Мота, състояща се от седалище, казарми и складове, освен нея има параклис както и 12 метрова статуя на Исус, добавена през 1959г. Хълмът, както и самият град са били арена на ожесточени военни действия като напр. Обсадата на Сан Себастиaн, Карлистките войни и други. На него са поставени множество многоезични табели, които дават кратко резюме относно останките от някогашното военно укрепление. Освен да се запознаете с военната история на Сан Себастиан, от хълма може да се насладите на великолепни гледки към стария град, красивите плажове и острова Санта Клара.

rsz_shutterstock_619295639На снимката: статуята на Исус и останките от замъкът Мота /източник: www.shutterstock.com/;


През 20-ти век хълм Ургул става обществен парк. За тази цел било решено част от замъка и крепостните стени да бъдат разрушени. След няколко години на разрушаване, през 1921 г., било решено строителните работи да бъдат прекратени, за да бъдат запазени останките като наследство на града. На 14 август 1921г. замъкът е обявен за национален исторически и артистичен паметник с кралски указ. През 1950 г. е направена статуята на Исус, което е добавена на върха на замъка пет години по-късно.

Задължително се разходете и по Пасео Нуево, който обикаля основата на хълма и е популярна алея сред местните бегачи. По пътя са разположени множество интересни сгради, сред които аквариума и океанографския музей, лодки, водещи до остров Санта Клара и други.

Как да стигнете до върха?

Разходка до връх Ургул е препоръчителна дейност, ако посетите Сан Себастиан. От едната страна можете да се насладите на зашеметяващи гледки, без съмнение най-добрите, заедно с тези, които получавате от планината Игелдо. От друга страна, ще можете да научите повече за историята на град Сан Себастиан и да разгледате замъка Ла Мота с останалите крепостни стени и оръдия.

shutterstock_357540542На снимката: хълмът Ургул /източник: www.shutterstock.com/;

Добра отправна точка за екскурзията Ви до връх Ургул е Стария град Сан Себастиан, откъм края до пристанището, на улица Мари. Оттам можете да отидете до върха на планината, като ходите по красивата крайбрежна алея. Ако не искате да се изкачите на планината, друга опция е – да излезете от същата алея – да обиколите целия хълм. Ще се разхождате из това, което се нарича “Paseo de los curas”, красив плосък булевард, от който можете да забележите пристанището и залива Ла Конча.

Също така ще бъде добър вариант да стигнете до върха на планината, тръгвайки от аквариума на Сан Себастиан. Има точка за достъп до планината точно на изхода на асансьор, който се изкачва от пристанището, а в другия край е Променадата на свещениците.