Катедралата Сантияго де Компостела е едно от трите основни места за поклонение в християнския свят заедно с Рим и Божи гроб. Всяка година множество хора се стичат към катедралата,  която е крайна точка на известния поклоннически маршрут „Пътят на Сантяго”, известен още като Камино.  Те изминават цели 800 км. от лозята на южна Франция до очарователните земи на Галисия. Вярва се, че пътят минава точно под Млечния път, отразявайки енергията на звездите над него. Крайната цел на поклонниците са мощите на Свети Яков (Сант Иаго). Свети Яков е един от апостолите на Исус и брат на Йоан Кръстител. Той загива мъченически за вярата след като бива екзекутиран от цар Ирод. Двама от учениците му – Атанас и Теодор изнасят тялото му от Йерусалим с лодка през Средиземно море до днешния Сантияго де Кампостела.

9362615658_144344f6b8_k

Малко след като през 819г. биват открити мощите на Свети Яков на мястото на гробницата му се издига базилика. Този храм е разрушен от маврите, които дори отнасят камбаните му в Кордоба. Мощите обаче са оставени непокътнати. Основите на настоящата катедрала са положени през 1075г. от крал Алфонсо Шести. Довършена е през 1211г. като много от елементите в интериора и екстериора й са добавени на различни етапи през следващите векове.


Бароковата фасада, известна още като фасадата Обрадойро, е дело на местния архитект Фернандо Касас и е добавена около средата на 18 век.  Тя е обградена от двете камбанарии, които се издигат на 75 метра височина. Централния фронтон е със статуята на Свети Яков, представен като поклонник и придружен от двамата си ученици – Атанас и Теодор.

shutterstock_88057834

В катедралата се влиза през великолепната Врата на Славата, издълбана през 1188г от Маестро Матео, разглеждана като едно от най-изящните творения на средновековното изкуство. Някога тази врата е била част от екстериора, но сега се издига отвътре, точно зад новата барокова фасада.  Тимпанът и колоните на трите портала изобилстват от скулптори, пресъздаващи Страшния съд. По дърворезбите са останали едва забележими следи от цвят. Арките над страничните врати изобразяват Славата на Христос, заобиколен от четиримата евангелисти – Йоан, Матей, Марк и Лука, и 24мата старейшини на Апокалипсиса, свирещи на различни музикални инструменти сякаш подготвящи концерт в чест на Исус. Под фигурата на Христо на централната колона се намира скулптура на Свети Яков, а под него автопортрет на Маестро Матео. За разлика от бароковата фасада, интериорът на катедралата е романски – сводести тавани, два дълги коридора по протежението на храма и множество параклиси. Някога романският олтар е заменен с бароков, дело на Доминго Антонио де Андраде. На главния олтар апостол Яков е изобразен по три начина – като учител, като поклонник и като убиец на маврите. Под него, положени в сребърен ковчег, се намират мощите на апостола.

Адрес: Plaza del Obradoiro

Работно време:

Понеделник – Събота 11.00 – 13.00/16.00 – 18.00
Неделя 10.00 – 13.30/16.00 – 19.00