Сеговия

Град на легенди

Сеговия е малко испанско градче, разположено на 90 км. от столицата на Испания Мадрид. Като население градът не наброява повече от 60 хиляди души. Сеговия е разположена живописно на малко скалисто възвишение между реките Кламорес и Ересма.

Историческите източници сочат, че градът е основан от римляните през 1-ви век след Христа. С това Сеговия се превръща в един от първите римски градове на Иберийския полуостров. И Сеговия не е била спасена от нашествието на маврите и в продължение на повече от 2 века е била под техен контрол. В края на 11-ти век градът е превзет от крал Алфонс VI Кастилски и превърнат в кралска резиденция. Именно в Сеговия през 1474г. Изабела I Кастилска била провъзгласена за кралица.

segovia-alcazar


Днес Сеговия е столица на автономната област Кастилия и Леон. Автономната област Кастилия и Леон се е образувала след обединението на две съществували преди това кралства- Кастилия и Леон. Със своите близо 95 000 кв.км този регион е един от най-големите в Европейския съюз. Самата автономна област се състои от девет провинции- Авила, Бургос, Валядолид, Замора, Леон, Паленсия, Сеговия, Сория и Саламанка. Сеговия разчита изключително много на туризма за своето развитие и съществуване. Тук едрата промишленост не е развита, поради което голяма част от местното население е заето или в земеделието, или в туризма. А по отношение на туризма, Сеговия има с какво да привлече посетители. Старата част на града е изпълнена с множество исторически забележителности и не е случайно, че от 1985г. тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

maxresdefault

Една от най-големите забележителности на Сеговия е Римският акведукт. Благодарение на своите размери, този издигащ се над града монумент е най-големият римски акведукт, запазен и до наши дни. Освен това градът впечатлява и със своята катедрала. Разположена на централния площад на градa, катедралата на Сеговия, заедно с тази на Саламанка, е един от най-емблематичните готически храмове в Испания. Сеговия се слави също така и със свой замък. Замъкът „Алказар“ е бил резиденция на испанските крале. Разположен живописно на скала над реките Ересма и Кламорес, това място е много приятно за посещение. Ако сте големи почитатели на историята и по-точно на историята на тамплиерите, то би ви било интересно да посетите и църквата „Вера Крус“. Дълго време тя е служила като резиденция на ордена, докато през 1208г. той не бил унищожен.

Places in Сеговия

Find More  

Information

Find More