Валенсия

Град за живот с усмивка

Герб на града:

Escudo_de_Valencia_2.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, можете да намерите на следния линк.


Валенсия е третият по големина испански град, столица на автономната област Валенсия. Единствено столицата на Испания Мадрид и столицата на автономна област Каталуния Барселона са по-големи като население от Валенсия. По последно преброяване населението на Валенсия е около 800 000 души, като заедно с тези, живеещи в предградията, цифрата нараства до почти 2 млн. души. Разположението на града на крайбрежието на Средиземно море допринася за доброто икономическо състояние на Валенсия, както и за факта градът да бъде един от големите притегателни центрове за всички туристи, посещаващи Испания.

shutterstock_547897729На снимката: катедралата /www.shutterstock.com/

Историята на града ни пренася далеч в древността. Валенсия възниква като населено място през 138 година преди Христа, като е основан като римска колония. В основата на възникването на града стоят именно римски войници, които са се сражавали в този исторически период срещу местен бунтовник на име Вириато. Оригиналното латинско име на града е било Валентия, като през вековете то търпи промяна, най-вече благодарение на честите промени на владенията на Иберийския полуостров. Така например по време на управлението на мюсюлманите в Испания, градът се е казвал Медина- Ат Тураб или „Град на пясъците“, като това до голяма степен се е дължало и на разположението на селището.

40903_1533709655479_6084198_n

В края на 20-ти век започва бързото развитие на града като туристически център. До 1990г. Валенсия е предимно индустриален град, но местното население решава, че може да използва доста по-добре разположението на града и неговите исторически забележителности. Благодарение на положените усилия на местната община много от тези забележителности биват реновирани, включително Кулите Серанос и Кулите Куарт. Цели участъци от стария град също търпят сериозна реновация. Отделно общината полага усилия за облагородяването на града, като по крайбрежието се изгражда голяма пешеходна алея с палми, наречена Пасео Маритимо. Когато се разхождате из Валенсия може да усетите пулса на едни изминали векове- от запазените средновековни кули до останки на сгради от римски времена. При посещението си на Валенсия непременно посетете местната катедрала, която представлява особена смесица между архитектурни стилове, защото е била изграждана и разширявана много често. Посетите ли катедралата на Валенсия няма как да не видите и Кулата Мигелете. Ако решите да изкачите някое от нейните над 200 стъпала, може да се насладите на много красиви гледки към целия град. Благодарение на бързото развитие на града, във Валенсия може да видите и много модерни сгради, които влизат в контраст със старото лице на града. Именно такава модерна и дори футуристична част на Валенсия е градът на изкуството и науката. Разположен на площ от около 350 хиляди кв.м., този комплекс от сгради заслужава да се види, още повече, че при неговото изграждане са участвали известни архитекти като Сантияго Калатрава и Феликс Кандела.

Резервирайте своя престой във Валенсия тук:

Places in Валенсия

Find More  

Information

Find More