Градът на изкуството и науката

Градът на изкуството и науката е един футуристичен свят, който се състои от пет сгради и се разпростира на площ от 350 000 км.м. Той е проектиран от небезизвестния архитект Сантияго Калатрава и Фелис Кандела. Разположен е на края на някогашното корито на река Турия, което било пресушено, поради това, че реката често преливала и нанасяла щети на града. Особено катастрофално било наводнението от 1957г., след което реката е изместена на юг от града, а коритото й е превърнато в парк, дълъг 10 км.

5605831032_e81590fa8a_b

Градът на изкуството и науката е построен, за да се отбележи началото на новото хилядолетие. Строителството му започва през 1994г. и в завършен вид включва:


  • Хемисферата, която се състои от IMAX кино, Планетариум и Лазериум. Сградата наподобява огромно око и заема площ от 13 000 км.м. Това е и първата завършена сграда прз 1998г.
  • „Пасажът” – наричана е още „Оранжерията”. Представлява пешеходна алея, около която са засадени различни растителни видове, характерни за района на Валенсия – лавандула, орлови нокти, палмови дървета. Сама структура на пасажа е образувана от необичайно извити арки и е проектирана като вход на Града на изкуството и науката.

5859900-Greenhouse-L-Umbracle-palm-trees-avenue-Valencia-Spain-Stock-Photo

  • „Океанариум” – океанографският парк на открито е най-големият в Европа. Той представлява истински подводен град, заемащ площ от 110 000 кв.м и побиращ 42 милиона литра вода. Построен е във формата на водна лилия по идея на Феликс Кандела. Всяка от сградите му представя различна водна система като например Средиземноморие, Антарктика, Островите и др. Има множество атракции като например шоу с делфини, подводен тунел, подводен ресторант и много други.
  • Домът на изкуството „Кралица София”. Операта на Валенсия се помещава там. Сградата се състои от четири големи зали, които са сцена на множество събития, свързани с музиката, операта и театър

Резервирайте своя престой във Валенсия тук:

Information

Find More