Катедралата "Мюнстер"

Катедралата Мюнстер е една от основните забележителности на третия по големина швейцарски град. Тя прави впечатление с червената си фасада и е важна част от градския пейзаж.

Катедралата е разположена на висок хълм над река Рейн. Мястото е било обитавано още преди идването на римляните. Първата катедрала на Базел е била построена през епохата на каролингите, в началото на 9 век от епископ Хайто. По-късно по-голяма катедрала е построена от немския крал Хенри II. Преобладаващата част от катедралата, която виждаме днес е всъщност третата катедрала, построена между 1220г. и 1230г.

rsz_shutterstock_458575237


На снимката: катедралата отвън /източник: Shutterstock/;

Силно земетресение, разтърсило Базел през 1356г., нанася значителни поражение върху катедралата. След него храмът е реставриран. Улрих фон Елзинген, известен като архитектът на кулите в Улм и Страсбург, разширил северната кула, известна като Георгщурм. Тя е завършена през 1429г. Кулата носи името на Свети Георги, известен с това, че е убил змея, победил множество армии в близост до езерото Силена, Либия. Другата кула е Мартиншурм. Тя е завършена през 1500г. и с това се бележи построяването на катедралата като цяло. Главната й фасада гледа на запад и е заключена между двете кули. Конни фигури на двамата светци са поставени до главния вход под съответната кула. Свети Георги е представен в момента, в който убива змея. Южната кула носи името на Свети Мартин. Той е служил в Галия като част от римската войска. Галия било място, известно със суровия си климат. Свети Мартин се отличавал с милосърдието си, с което винаги бил готов да отдели от собствената си храна и имущество, за да даде на нуждаещи се. Веднъж, минавайки покрай градските порти той видял един полузамръзнал просяк. Докато никой друг не се трогнал от гледката, Свети Мартин разкъсал наметката си и дал едната половина на страдащия.

shutterstock_504880063

На снимката: катедралата отвътре /източник: Shutterstock/;

Крал Хенри е покровител на град Базел и меценат на катедралата. И по екстериора и вътре в самата катедрала има множество елементи, свързани с него. Между двете кули са поставени статуи на Хенри II и неговата съпруга Кунигунде. Кралят държИ в ръцете си умален модел на църквата, докато съпругата му държи кръст. Вътре в катедралата, на един цветен прозорец, двамата да изобразени, държащи модел на църквата.

На 9 февруари 1529г., по време на протестантската реформация, катедралата е нападната. Около 40 мъже разрушават олтари, разпятия, изображения на Дева Мария и светци. До този момент катедралата е била седалище на епископа на Базел и катедралата на епархията на Базел. След това тя се превръща в главна сграда на протестантите и остава такава до ден днешен. Поради това настоящата катедрала, бъдейки протестантска, е далеч по-семпла от католическата.

Адрес: Rittergasse 3;