Железницата Бриенц Ротхорнбан

Основата атракция на Бриенц е зъбчатата железница Бриенц Ротхорнбан. Това атрактивно влакче  функционира от 1892 година и се счита за най-старото в Европа. Денивелацията, която ще преодолеете по време на пътуването с влакчето на езерото Бриенц, е от 1678 м, Прекрасните гледки са гарантирани!

shutterstock_303369812

На снимката: езерото Бриенц, видяно от Ротхорн /източник: Shutterstock/;


Историята на железницата е тясно свързана с желанието на група хора да превърнат берснкия Оберланд в туристически феномен. През 1889г. те формират комитет. Комитетът се състои от туристически ориентирани хора, начело на които застава немския инженер Линднер. Той бил обсебен от идеята да построи железница до връх Ротхорн, висок над 3 000 метра. Линднер бил висококвалифициран експерт с богат опит по изграждането на железници, включително железницата Готард. След набирането на необходимите финанси, строителството на железницата започнало. Необходимата сума била 2 мил. швейцарски франка.

През 1891г. Швейцарското Федерално Събрание дава лиценз за изграждането на железницата. На 31 октомври 1891г. първият локомотив достигнал върха. Разстоянието до върха в 7.6 км.

Information

Find More