Влизайки в Тун, едноименният замък веднага ще привлече погледа ви. Той се извисява величествено над града и привлича вниманието с приказната си архитектура, високи кули и огромни прозорци. Замъкът е построен по нареджане на Бертолд V Цееринген в края на 12 век. През 1429г. той е значително разширен – достроени са укрепителните му стени и главна порта. От 1888г. Историческият музей на Тун започва да се помещава в една от кулите на замъка. На всеки от четирите етажа можете да видите експозиция на различна тематика –  Рицарска зала (обикновено се използва за мероприятия), средновековни оръжия и облекла, автентичния бит в швейцарските села, обособен е военен музей, представена е и обстановката в тъмницата на замъка. Не очаквайте да видите асансьори и ескалатори – вместо тях са запазени автентичните дървени стълбища на замъка.

 

На снимката: замъкът


Квадратната сграда на замъка Тун е „украсена“ от общо 4 кули. Кулите са построени в романски стил и всяка от тях завършва с камбанария. Сградата с ярко бели стени и червени покриви повече напомня на архитектурата във френските селца и е една от малкото оцелели до днес в оригиналния си вид. И 4-те кули на замъка са отворени за посетители, а от върха им се разкрива магнетична гледка към града, планините и езерото. В периферията гордо се извисяват исполините Блюмлизалп (Blümlisalp), Юнгфрау (Jungfrau), Мьонх (Mönch), Айгер (Eiger) и Шрекхорн (Schreckhorn).

shutterstock_656123281

На снимката: гледка от една от кулите на замъка /източник: Shutterstock/;

През 1218 година графовете Куборг стават новите собственици на замъка. Те запазват контрол над него за малко повече от 100 години. Последвала серия от заговори и убийства. През 1322 година Еберхард фон Куборг наръгва своя брат и го затваря в кулата на двореца. През 1384 година Лордовете на Берн превръщат замъка Тун в своя резиденция. След това средновековната структура става държавна собственост, а днес е управлявана от градската управа.

 

Information

Find More