Снежен оазис в полите на Алпите

Цермат е китно градче, намиращо се в кантона Вале, в югоизточната част на Швейцария. Изключително красив, сякаш изваден от пощенска картичка, той е сред най-прочутите европейски ваканционни центрове. Над него се издига емблематичният за Швейцария връх Матерхорн. Цермат е популярен с това, че е доста скъп град, нареждащ се сред най-луксозните планински курорти не само в Швейцария, но и в целия свят. Живописното му местоположение в подножието на швейцарските Алпи, луксозните хотели и особено близостта до Матерхорн, го превръщат в предпочитана дестинация за почитателите на силните усещания в планината.

rsz_shutterstock_253848157

На снимката: Цермат, а в далечината – връх Матерхорн /източник: Shutterstock/;


Местното население на Цермат е едва около 6 000 души. В активния зимен сезон обаче, “жителите” му достигат 20 000. Любопитен е фактът, че в града автомобилите са забранени. По този начин местните успяват да опазят от замърсяване тяхното еко кътче. До Цермат се стига лесно, за около 15 минути с влака Матерхорн-Готард от градчето Теш. Транспортът в самия Цермат се осъществява с електротаксита и конски карети.

DSC07665 DSC07667

Още от драматичното първо изкачване на Матерхорн от Едуард Уимпър през 1865г., Цермат се превръща в “Мека” на алпинистите. Намиращият се в близост до църквата Музей на Матерхорн разказва историята на най-известния швейцарски връх и как една малка селска община се превръща в известен в цял свят курорт.

Цермат е перфектно място за запалени скиори, алпинисти и въобще за почитателите на планината.  Ако пък не обичате пистите и не карате ски, можете да се насладите на невероятни гледката от някой от множеството лифтовете. Цермат предлага разнообразие от възможности за развлечение, сред които най-популярни са:

  • Изкачете Алпите – в близост се намират няколко от четирихилядниците на Алпите. Най-лесният от тях е Брайтхорн (4150м). Следващ в списъка е небезизвестният връх Матерхорн (4478м). Преди да предприемете подобни походи обаче, трябва да си осигурите подходяща екипировка и да имате опит в алпинизма. Върховете на Алпите не са за любители

DSC07502

На снимката: Сунега Парадайз;

  • Нагоре по лифта – ако посетите Цермат, не пропускайте да се повозите на някой от лифтовете. Около вас ще се разкрие прекрасната гледка на планината и околностите.

DSC07565

DSC07607

  • Хели-ски – Цермат предлага и едно вълнуващо, но и скъпо удоволствие  – хели-ски. Както може би се досещате, хели-ски е комбинация между хеликоптер и ски. Срещу сериозната сума от 400 евро на човек, хеликоптер ще ви отведе до по-екстремни писти. Тук можете да се спускате на воля съвсем сами.

Places in Цермат

Find More  

Information

Find More