Женевско езеро

Женевското езеро, известно още като езерото Леман, е на-голямото от алпийските езера. Разпростира се живописно между Алпите и планината Юра. Женевското езеро се е утвърдило като сърцето и душата на френскоезична Швейцария.

DSC03551

На снимката: Женева


Бреговете му ограждат две държави – Швейцария и Франция, и три швейцарски кантона – Женева, Во и Вале. От швейцарска страна най-големите градове са Женева, Лозана и Монтрьо. От другата страна на езерото са известните френски курорти Тонон ле Бан и Евиан ле Бан. Езерото има типичната за ледниковите езера издължена форма. Повърхността на езерото е 582,4 км² (при екстремните широчина 13 км и дължина 72 км), дълбочината му е 309,7 м. За сравнение Балатон е с площ 596 км² и с дълбочина 11 м (тектонски произход). Женевското езеро се намира на 372 м надморска височина. Образува собствен микроклимат, тъй като през зимните месеци отдава събраната през лятото топлина и по този начин омекотява значително планинската зима. Затова не се учудвайте, че по бреговете на езерото растат палми. Освен това бреговете на Женевското езеро се славят с най-приятната есен в Европа.

DSC00252_ (2)_fused DSC00183

На снимката: винарската област Лаво

Около 20 000 лодки, транспортни, риболовни или за забавление, кръстосват водите на езерото. Освен множеството интересни за туристите селища, сред които най-известните безспорно са Женева, която е кръстник на езерото, Лозана, Веве и Монтрьо, в непосредствена близост до град Монтрьо, се намира замъкът Шийон с неговата уникална романтична атмосфера и вековна история, възпят от Жан Жак Русо в „Новата Елоиза” и Лорд Байрон в „Затворникът от Шийон”.

DSC03272-2

На снимката: Монтрьо;

DSC03487

На снимката: Веве;

Places in Женевско езеро

Find More