Световната столица на мира

Герб на Женева:

Wappen_Genf_matt.svg

Местоположение на града, както и подробна карта на Женева може да бъде намерена на следния линк.


Женева е космополитен град, живописно разположен на мястото, където река Ронда се оттича в Женевското езеро. Това е третият по големина град в Швейцария и столица на кантона, носещ същото име.

Женева се е утвърдила като третия по важност финансов център  в Европа, следваща единствено Лондон и Цюрих. В световен мащаб тя заема престижната осма позиция според Индекса на световните финансови центрове, изпреварвайки градове като Сидни и Франкфурт.

shutterstock_416766763

На снимката: Женева от птичи поглед /източник: Shutterstock/;

Освен динамичен бизнес център, Женева е известна с прозвището „столица на мира“ и това никак не е случайно. Заедно с Ню Йорк, градът е главен световен център за международно сътрудничество. Тук са разположени европейската централа на Организацията на обединените нации, на международния червен кръст, както и на над 250 неправителствени организации. Името на града е станало нарицателно за усилията, насочени към опазването на мира.

Кантон Женева граничи на 95% с Франция. Връзката му с останалата част на Швейцария се осъществява посредством тясна ивица земя в северната му част. В миналото съдбата на града е била тясно свързана с Свещената Римска империя /9-ти век/. По-късно една друга сила установява контрол върху Женева – Савойската династия. Градът възвръща независимостта си през 1536. През 1602, савойците относно се опитват да превземат Женева, но са отблъснати. Тогава близо 2 000 савойски войници се събират пред крепостната стена на града. Няколко от тях, въоръжени със стълби, увити в парцали, за да не се вдига шум, успяват да се изкатерят по стената и се отправят към градските порти, с намерение да ги отворят, за да могат войските отвън да влязат в града. Според градска легенда, по време мама Роайом (mère Royaume) готвела зеленчукова супа с ориз. Котлето къкрело на огъня, когато стопанката надникнала през прозореца на къщата си, която се намирала до самите градски порти. В този момент тя видяла един савойски войник и като нямало как да го спре, грабнала котлето с врящата супа и го изсипала на главата му. Войникът издъхнал на място. Войската, която чакала отвън, разбрала, че плановете й за изненадващо нападение са се провалили и се оттеглила. Това събитие се отбелязва и и до днес в Женева с фестивал, известен като L’Escalade (Катеренето на стените).

До 16-ти век, градът на Женева се развива като проспериращ търговски център. Когато Жан Калвин започва да проповядва тук, Женева се оформя като крепост на протестантската Реформацията и дом на калвинизма. Жан Калвин превръща града в свое седалище от 1536г. до живее в него до смъртта си през 1564г., превръщайки се духовен водач на града.

shutterstock_328534562

На снимката: стената на Реформацията /източник: Shutterstock/;

В периода от 1798г. до 1813г. Женева е част от Франция. През 1815 г., градът и неговият кантон се присъединяват към Конфедерация Швейцария.

Женева е разделена от вода на няколко части. Старият град, построен през 16в. се намира на южния бряг (Rive Gauche). На югозапад е разположен университетският район Plainpalais, а още на юг е Carouge- живописно предградие с население от художници. Главната търговска улица в града се намира на северния бряг (Rive Droite). Там са разположени и много от международните организации. Символът на Женева – фонтанът Jet d’Eau се издига от пристанището La Rade се издига на Jet d’Eau.

rsz_shutterstock_653178364

На снимката: цветният часовник /източник: Shutterstock/;

Старият град (Vieille Ville) се разраства около катедралата и площад Bourg-de-Four. В тази част на града се намира основната пешеходна зона – Grand Rue. Характеризира се с тесни калдъръмени улички и исторически здания, облицовани с варовик. Докато южната граница на Стария град е белязана от Promenade des Bastions, северната му страна се спуска надолу към кея и се характеризира с широки булеварди и атрактивната Английска градина /Jardin Anglais/.

Places in Женева

Find More  

Information

Find More