Музеят „Патек Филип”

Марката Патек Филип е една от най-луксозните марки в часовникарската индустрия. Дружеството е основано през 1839г. в Женева и първоначално е продавало джобни часовници. То има богата история, тясно свързана с иновациите при направата на часовници. През 1999г. те марката създава джобен часовник с 24 функции, който е продаден на търг за сумата от 11 000 000 долара. До днес това е най-скъпият часовник продаван някога. „Патек Филип” държи и рекорда за най-сложен часовник. Става дума за модела Calibre 89 – механичен часовник с 39 усложнения. Създаден е през 1989г. във връзка с 150 годишнината от създаването на компанията. Направени са едва 4 такива часовника – в бяло злато, жълто злато, розово злато и платина.

През 2001г. компанията създава свой собствен музей. В него са изложени първите произведения на известния производител. Никъде другаде швейцарската страст към времето не е така осезаема. Експозициите с разделени по етажи.

На партерния етаж са изложени стотици работни инструменти. Освен инструментите и работни места на часовникарите, посетелите могат да гледат и кратък филм за историята на самия музей.


На първия етаж са изложени часовниците, изработени от Патек Филип. Сред експонатите се отличава махалото на часовник от 1850г. Това е първият часовник, който не се нуждаел от ключове за пренавиване. Представен е за първи път в „Кристъл Палас” в Лондон и е закупен от кралица Виктория. Други интересни експонати са:джобен часовник, тежащ един килограм, както и споменатият вече Calibre 89.

На втория етаж са представени стари часовници, произведени между 16-19 век. тук ясно личи, че първоначално часовниците не са били нишо повече от красиви женски аксесоари.

На третия последен етаж са разположени библиотеката и архивът на компанията.

Information

Find More