Лозана - Олимпийската столица

Лозана е столица и административен център на кантона Во. Това е петия по големина град в страната и втори по големина град на Женевското езеро.

Лозана е живописно разположена по средата на езерото Леман – името, с което Женевското езеро е известно извън кантон Женева. Малките, но елегантни курортни градове Веве и Монтрьо се намиран на изток и са отделени от Лозана посредством пътят Lavaux Corniche, популярен със своите лозя и винарски селца. Франция е само на тридесет и пет минути път през езерото с лодка, а планините на Haute Savoie са ясно видими в слънчев ден.

shutterstock_657234049


На снимката: Катедралата /източник: Shutterstock/;

Археологическите проучвания посочват, че територията на днешна Лозана е била населена още през епохата на неолита. Днешното си име градът получава от римляните, които изградили своя военен лагер около стари келтски постройки. Останки от този лагер могат да бъдат видени и днес.  През 11в. Лозана набира сили като политически, икономически и религиозен център. Може би най-значимото събитие в историята на Лозана е Реформацията, която започва с проповед на Гийон Фарел през 1529.  До 1536г. Лозана вече е заменила Католицизма с Калвинизма и оттогава, както града, така и кантона са протестантски. След Наполеоновите войни през 1803 г., тя става столица на кантон Во, който се присъединява към Швейцарската конфедерация.

Стария град на Лозана датира от средновековието. Château St-Maire, или Замъкът Сен Мер, е построен между 1397г. и 1426г. Един от другите символи на Стария град – църквата “Св.Франсоа”  е на същата възраст като Катедралата, която е осветена през 1275. Hotel De Ville, както е известна сградата на общината, е построена по-късно – в края на 17 век. В голяма част от Стария град движението на автомобили е забранено.

В Лозана се намира седалището на Международния олимпийски комитет. Той разполага с повече от 10 хил. експоната, което го превръща в най-големия архив на олимпийските игри в света. Посещаван е ежегодно от повече от 250 000 туристи

shutterstock_34319467

На снимката: замъка „Уши” /източник: Shutterstock/;

Любителите на изкуството и културата също няма да останат разочаровани от Лозана. В града има множество музеи и галерии, сред които Историческия музей, Елисейския музей, фондация “Ермитаж”, Кантонален музей на изящните изкуства и др. Лозана е и дом на световно известния балет Беярт.

Разглеждането на Лозана обаче може да се окаже не лека задача. Градът се разпростира на три хълма, като разликата между крайезерния район Уши и северните предградия е 480 м. Сериозно улеснение в придвижването представлява метрото на Лозана от което безплатно могат да се възползват гостите на хотелите в града, които получават Lausanne Transport Card . Крайбрежната алея е идеална за разглеждане с велосипед, като използвате Velopass.

Places in Лозана

Find More  

Information

Find More