Катедралата Норт Дам

Най-добре запазената готическа катедрала в цяла Швейцария

В Стария град на Лозана могат да бъдат видени множество впечатляващи сгради, датиращи от епохата на Средновековието. Катедралата Норт Дам е една от тях. Тя е най-красивата готическа катедрала в Швейцария.

Строителството й започва през 1170г. от неизвестен майстор зидар. По-голямата част от катедралата, която виждаме днес, е построена под ръководството на Жан Котерел. Тогава е изградена верандата, двете кули, едната от които е камбанария, а втората така и не бива довършена. Храмът е осветен през 1275г. от папа Грегорий X. През средновековието хиляди поклонници посещавали катедралата, за да поклонят пред Златната Дева – чудотворна статуя на Божията Майка, на която е посветена катедралата.

Лозана е един от градовете, в които през Средновековието е създадена т.нар. „нощна стража”, чиято основна задача била да следи за избухването на пожари. Макар че днес градът е предимно изграден от камък, някога повечето му сгради са били дървени. Един от нощните пазители бил разположен на катедралата. Всяка вечер той изкачвал 153те стъпала до върха на нейната кула. Любопитен е фактът, че Лозана е единственият град в Европа, който е съхранил тази традиция и до днес. Всеки ден от 1405г. насам, наблюдател съобщава с вик часовете от 22.00 до 02.00.


shutterstock_149763950

На снимката: катедралата отвътре /източник: Shuttestock/;

Реформацията, мощно религиозно движение, започнало от Цюрих, достигнала до Лозана и значително засегнала катедралата. Декорацията й бил премахната – статуи, картини, олтари. Златната Дева била претопена, след което от златото били сечени монети. Съкровището, което представлявало уникална колекция от богослужебни одежди и гоблени, са отнесени в Берн.

Катедралата на Лозана е изящен пример за готическа архитектура, неотстъпващ дори на френската. Южната й фасада е е прорязана от голям прозорец с розетка. Той е запазен от 13 век. Само централната му част не е оригинална. Розетката съдържа елементи, символизиращи четирите сезона, четирите основни елемента, четирите райски реки, зодиакалните знаци и др. Порталите са пищно украсени с издълбани фигури и барелефи. Централният вход е от западната част на катедралата. На него са поставени фигури на библейски личности, светци и епископи.

Интериорът е елегантен, но доста изчистен поради последствията от реформацията. Въпреки това има и малко запазени примери за средновековната украса на катедралата. Най-известният от тях е южният портал, известен като Изрисуваният Портал. В южният трансепт има бледи следи от средновековната боя, покривала стълбовете.

Information

Find More