Герб на града:

603px-Montreux-coat_of_arms.svg

Местоположението на града спрямо останалите швейцарски градове можете да видите тук.


Монтрьо е швейцарски град, сгушен на източния бряг на Женевското езеро, заобиколен от лозя и заснежените върхове на Алпите. Поради мекия си климат, градът бива определян като столица на ривиерата на кантон Во. Растения, типични за Средиземноморието, като борове, кипариси и палмови дървета, виреят тук. Чарли Чаплин, Фреди Меркюри и много други световно известни личности са живели и продължават да живеят тук. Алеята, която се вие край брега на езерото, е заобиколена от цветя и красиви пейзажи. По нея можете да стигнете до замъка Шийон и до съседния град Веве (на около 5 км разстояние).

rsz_dsc03317

rsz_dsc03383

Монтрьо е важно селище още по време на Римската империя, когато оттам е минавал пътя към Галия. През XII в. в района процъфтява лозарството и винарството, а по склоновете от Лаво до Монтрьо се отглеждат лозови насаждения. През 1798 г. Наполеон завладява областта и градът попада под френска власт, но през 1815 г. отново е включен в границите на Швейцария.

shutterstock_281953322

На снимката: замъкът Шийон /източник: Shutterstock/;

Днес Монтрьо е известен фестивален център. От 10 г. насам през първия уикенд на септември се провежда фестивал, посветен на Фреди Меркюри. Организират се и джаз фестивал, фестивалът “Златната роза” за телевизия, както и международният конкурс за реклама и мултимедия за Златната награда на Монтрьо.

rsz_dsc03272

На снимката: статуята на Фреди Меркюри /източник: Shutterstock/;

Важни забележителности в курортния град са статуята на Фреди Меркюри, която се намира на крайбрежната улица и е обърната към езерото, и замъкът Шийон. Една от малко известните, но изключително интересна забележителност в Монтрьо, е студиото, в което групата Куин записва повечето от албумите си.

Едно от емблематичните за града събития е ежегодният джаз фестивал. Идеята за него се разжда през 1967г, и оттогава всяка година Монтрьо събира редица родни и чуждестранни изпълнители. Събитието предлага богата програма, включваща джаз, блус, рок и поп.

Places in Монтрьо

Find More