Замъкът Шийон представлява архитектурно бижу, живописно разположено на брега на Женевското езеро, в подножието на Алпите.Този паметник с над 1 000 години история винаги е вдъхновявал художници и писатели – от Жан-Жак Русо до Виктор Юго и лорд Байрон, от Делакроа да Курбе.

Замъкът Шийон има дълга и богата история. Най-старият документ, в който той се споменава, датира от 1150 г. Скалата, върху която е издигнат замъка, обаче е била населявана много преди това. Причината за това е стратегическото разположение на мястото, откъдето можело да се осъществява контрол върху тесният но главен път между много стръмният в тази част планински масив и езерото. По време на археологически разкопки през 1896г. са открити множество римски монети и съдове, които свидетелстват, че някога тук е имало римски пост.

shutterstock_281953322


На снимката: замъкът Шийон отвън /източник: Shutterstock/;

От средата на XII в. Шийонският замък принадлежи на графовете на Савой. През 13 век те вече владеели голяма част от територията на днешния кантон Во, поставяйки началото на савойското господство над приблизително 2/3 от територията, която изгражда днешна френскоезична Швейцария. Тогава замъкът е основно реконструиран, модернизиран и разширен. XIII и XIV в. са периодът на най-голям възход, превръщайки се в любимата лятна резиденция на могъщите савойски графове.

Замъкът се състои от 25 сгради, построени по различно време. Не е категорично установено кога са били издигнати първите крепостни стени, но между XI-XIII век те са значително доизграждани и разширявани. Между 1240г. и 1265г. архитектът Пиер Мение се заема със задачата по строежа на основните части на замъка. Между 1240 и 1265 г. продължава строежа на основните части на замъка от архитекта Пиер Мение. Тогава Шийонският замък придобива вида, в който го намираме и днес: вътрешните дворове, складовете, официалните зали, Camera Domini и параклисът на Сейнт Джордж, както и отбранителната система. През 1536г. кантон Во попада под властта на Берн. В периода на окупация не са правени осезаеми промени в архитектурата, а само в декорацията и обзавеждането. След извоюване на независимостта на Vaud през 1798, замъкът Шийон става собственост на кантона.

shutterstock_649344763

На снимката: част от двора на замъка Шийон  /източник: Shutterstock/;

Замъкът е описан и възпян от много поети и писатели като Шели, Жан-Жак Русо, Александър Дюма, Виктор Юго и Байрон. Поетът е силно впечатлен от стоическия дух на Бонивар и съдбите на затворниците от Шийон. След като посещава мястото през 1816 година, той създава прочутата си поема „Шийонският затворник“. Самата поема прави толкова популярен замъка, че управата дава позволение на Байрон да изпише своето име на една от колоните, същото което преди три века е направил Бонивар. Подписът и написаната в първо лице поема стават причина много хора да смятат, че известният с бунтарския си дух Байрон също е лежал в тъмницата на Шийон.

shutterstock_657756175

На снимката: вътрешността на замъка Шийон /източник: Shutterstock/;

Information

Find More