Музеят на Чарли Чаплин

През 2016г. в едно от предградията на Веве отвори врати музей, разказващ за живота и творчеството на гениалния актьор и режисьор Чарли Чаплин. След повече от 15 години планиране, проектиране и реставриране „Светът на Чаплин” – интерактивен музей, посветен на живота и творчеството на британската кинолегенда Чарли Чаплин, отвори врати в швейцарското селце Корсие-сюр-Веве на брега на Леманското езеро. Музеят се състои от две части – реставрираното имение, което е било обитавано от Чарли Чаплин, и отделна сграда, превърната в холивудско студио, посветено на творчеството му. Посетителите могат да видят на екрани по стените сцени от класическите филми на Чаплин, превърнали го в най-известния актьор в ранните неми холивудски филми. На различни места са поставени восъчни фигури на Чарли, съпругата му Уна, техни приятели и уважавани от тях личности като Алберт Айнщайн.

chaplins-world-tm-copyright-bubbles-incorporated-studio-116

Музеят заема площ от 14 хектара. В имението Маноа дьо Бан Чаплин прекарва последните 25 години от живота си заедно с жена си Уна О’Нийл и осемте им деца. Семейството живее в Корсие-сюр-Веве до смъртта на Чаплин през 1977 г. Това е музей в движение, не в статика. Той е като образът, на който е посветен.


Идеята за откриване на музей, посветен на легендата на нямото кино, се заражда още през 2000 г, когато промоутърът Ив Дюран за пръв път се свързва със синовете на Чаплин – Майкъл и Юджийн, които тогава още живеят в имението във Веве. Но трябва да минат още 16 години, докато проектът бъде успешно изпълнен.

rsz_shutterstock_636778396

На снимката: имението отвън /източник: Shutterstock/;

Приносът на Чарлс Спенсър Чаплин за развитието на киното е безценен и несъизмерим с ничий друг. Едновременно актьор, сценарист, режисьор и композитор, той издига обикновения комичен скеч до разказвателно сценично изкуство, в което образите и действията им се запечатват завинаги в съзнанието на зрителя. Чаплин създава легендарния образ на Скитника – Малкия човек с Голямото добро сърце, който се бори с живота, оцелява въпреки превратностите на съдбата и помага на бедните, гладните и онеправданите. Със златни букви в историята на седмото изкуство остават филмите му „Хлапето”, „Треска за злато”, „Светлините на града”, „Модерни времена”, „Великият диктатор”, „Светлините на рампата”.

26086493573_aedee15603_k

Information

Find More