Лавертезо

Великолепен каньон, прекосен от тюркоазени води

Герб на града

603px-Lavertezzo-coat_of_arms.svg

Местоположението на града спрямо останалите швейцарски градове може да видите тук.


Лавертезо е малко селище, разположено в швейцарския кантон Тичино. Романтичното селище, с характерните си каменни сгради, е добра отправна точка за проучване на долината Верзаска /Valle Verzasca/. Долината е селска и до голяма степен недокосната – със стръмни склонове и множество водопади. Тюркоазените води на едноименната река текат през странно оформени, гладко полирани скали, образувайки множество природни скални басейни и места за къпане. Реката е популярна и сред кануистите и водолазите, но се смята за трудна и на много места опасна. Под Лавертезо, непосредствено преди входа на долината, река Верзаска се прегражда и формира езерото Воргорно.

DSC07407

Най-голямата забележителност на Лавертезо е каменният мост “Ponte dei Salti”, чиито две арки се извисяват над тюркоазените води на река Верзаска /Verzasca/. 400 години след завършването му, той ежедневно привлича посетители. Някои фотографират перфектната тема на картината от всички страни, други използват моста като трамплин за гмуркане в освежаващата вода. Всеки, който пътува по тесния път, който се движи по зелената долина на Верзаска, не може да пропусне каменния мост в Лавертезо – с неговите два арки и елегантна кривина, “Ponte dei Salti” създава вълнуващ контраст с иначе по-скоро дивата природа на долината и предлага на множеството посетители от цял свят картина перфектна тема за своя фотоалбум за почивка.

DSC07387 DSC07431

Докато някои започват от различни туристически маршрути оттук, други се наслаждават на живописното място за къпане. Те скачат от средновековната двойна арка на моста в студените води и след това лежат на камъните под слънцето. Всеки, който иска да украси пътуването си за къпане с малко повече история, може да намери друг архитектурен скъпоценен камък в Лавъртезо: църквата “Beata Vergine degli Angeli” – единствената барокова църква в долината.

DSC07434 DSC07446