Люцерн

Сърцето на немска Швейцария

Герб на града:

Wappen_Luzern_matt.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, можете на намерите на следния линк.


Люцерн е един от най-красивите швейцарски градове. Разположен е в сърцето на немска Швейцария, на брега на Фирдвалдщетското езеро /Езерото на четирите кантона/.Градът е най-гъсто населеният в централният швейцарска кантон Люцерн. Намира се само на 54 км от икономическото и финансово сърце на страната – Цюрих.

Историята и развитието на Люцерн са тясно свързани с географското разположение на града. Местоположението на Люцерн между Алпите и централната част на страната, свързвани от планински проходи, предопределя града като център на търговията, подобно на Цюрих и Женева.

DSC00848

Първите сведения за селище по тези земи датира от VIII век. Това селище възникнало около намиращия се там манастир Люцерия. Самият град е основан през 1178г. Малко след това, през 1291г. Хабсбургите установяват владение над Люцерн. Скоро той успява да възвърне независимостта си и през 1332г. се присъединява към Съюза на първите кантони – Ури, Швиц и Унтервалден. Това са кантоните, които на а 1 август 1291 г. подписват т.нар. Федерална харта (Bundesbrief), положила основите на Швейцарската конфедерация.С този документ, станал известен като Пакта от Ритли, гарантирал вечен съюз между трите кантони и общата защита срещу всякакви външни врагове. Повод за сключването на съюза се счита смъртта на Рудолф I Хабсбургски, дал им големи права.

През следващите векове Люцерн постепенно разширявал своите територии. По време на Реформацията градът остава верен на католицизма, превръщайки се в център на Контрареформацията.Люцерн е единственият голям град в Швейцария, който отхвърля реформацията и става водеща сила на католическата фракция в религиозните спорове и последвалите четири граждански войни, причинени от религията между 1529г. и 1712г.. Люцерн и Фрибург стават академични центрове на католическата контрареформация. Йезуитската църква, издигната между 1666г. и 1677г. символизира този дух.

DSC00863

Люцерн е един от очарователните градове в Швейцария и няма да се умори да го повтаряме. Разположен на двата бряга на река Реус, градът разполага с всичко хубаво, с което Швейцария е популярна по света – в близост се издигат живописни планини, чисти езера, китни алпийски селаи тучни ливади, по които необезпокоявано пасат прословутите швейцарски крави. Над Люцерн се извисява връх Пилатус. На него са кръстени швейцарските военни учебни самолети.Името идва от Пилат Понтийски, чиято тяло според легендите било захвърлено в езеро в планината и ако го закачаш, Люцерн го чака отмъщение. Кралица Виктория качва Пилатус на муле… Наблизо е най-стръмната железница в света, която се качва под 48% наклон.

DSC00845

Днес селището е предпочитана туристическа дестинация не само заради красивата швейцарска природа наоколо, съставена от върховете на швейцарските Алпи Пилатус (Mount Pilatus) и Риги (Rigi), но и заради многото възможности за развлечение по езерото Люцерн и най-вече заради уникалната старинна архитектура и отлично запазен стар град.

През Средновековието Люцерн е бил един от най-открояващите се градове заради уникалните покрити мостове. Около 1400 г. той е единственият град в Европа, който може да се похвали с 4 моста.Центъра на Люцерн се характеризира с малки площадчета и тесни калдъръмени улици. Много от сградите са изкусно изрисувани.

DSC00911 DSC00910

Сред важните исторически паметници на Люцерн са осмоъгълната Водна кула, сградата на Кметството, църквата Хоф, йезуитската църква, която една от най-хубавите барокови църкви в страната, както и Францисканската църква, считана за най-красивия готически храм в Централна Швейцария. Не пропускайте да видите и двореца Ритерше (Rittersche), датиращ от късния Ренесанс.

Емблематични за Люцерн са покритите средновековни мостове и особено Капелбрюке (Chapel Bridge), който е класиран като една от най-посещаваните и популярни туристически забележителности в света за 2010 г. Това е най-старият и дълъг покрит дървен мост в Европа. Достига дължина от 204 м. Датира от 1365 г., а Водната кула се намира по средата на моста.

Places in Люцерн

Find More  

Information

Find More