Музеят на Шерлок Холмс

Музеят на Шерлок Холмс е открит на 4 май 1991 г. по повод 100-годишнината от смъртта на гениалния детектив, под егидата и в присъствието на Лондонското общество на Шерлок Холмс и Дам Джи Конан Дойл – дъщеря на автора на детективските разкази сър Артър Конан Дойл. Музеят се помещава в Английската църква в Майринген. Проектиран е от архитектите Джон и Силвия Рийд. В музея можете да видите внимателно събрани експонати, свързани със сър Артър Конан Дойл, Шерлок Холмс и викторианската епоха.

DSC08102

Сър Артър Конан Дойл често посещавал Швейцария. През 1893г. той посетил Майринген и водопадът Райхенбах. По това време той вече бил уморен от писането на историите за Шерлок Холмс и в книгата си, публикувана през декември 1893г. и носеща заглавието “Последният случай”, Дойл се опитал да сложи край на така обичайния му от мнозина герой. Историята е, че при преследването на Мориарти през Европа, те най-накрая го проследяват именно в Майринген. Уотсън и Холмс се разхождат до водопадите Райхенбах, когато Уотсън е повикан, за да се погрижи за пациент. По-късно Уотсън осъзнава, че е бил измамен и се връща при водопада, за да намери писмо от Холмс, в което той му признава, че е знаел, че писмото е за заблуда и че смята да се изправи срещу Мориарти. Скоро Уотсън разбира, че Холмс и Мориарти са паднали в бездната, намирайки смъртта си. “Последен случай” е трябвало да бъде последната книга от поредицата през 1893 г. Смъртта на Хоумс обаче предизвиква протести от страна на обществеността и така три години по-късно той прави едно героична връщане, за да поеме нови случаи – “Баскервилското куче” и “Празната къща”.


DSC08115 DSC08117

Във входното антре, може да видите предмети, свързани със създателя на Шерлок Холмс – сър Артър Конан Дойл. Сред тях са негови портрети, снимки от училищните му години и ръкописи. На долният етаж ще ви посрещне удостоверение, съгласно което Майринген признава Шерлко Холмс за негов почетен гражданин. Сред останалите експонати вниманието привличат макетната статуя на детектива, неговите лула и шапка, както и архитектурните планове на апартамента на Холмс и Уотсън на “Бейкър Стрийт” 221б. Централно място в музея заема дневната на този апартамент – нейната първа в света автентична реплика. За разлика от Лондон, където посетителите могат да се разходят из експонатите и да ги докоснат, тук посетителите могат да им се полюбуват единствено зад стъклена преграда. Предметите са прилежно подредени и подбрани въз основа на описанието на Дойл, дадено в историите, като внимание е обърнато и на най-малкия детайл. Прилежно поставена там е известната цигулка на Холмс – “Страдивариус”, закупена от него за петдесет и пет шилинга. Мебелите били собственост на наемодателя – г-жа Хъдсън. Бюрото-библиотека от 18 век, на което Уотсън е стоял и пишел своите истории, вероятно е семейна антика. Евтиното бюро от дясната страна на камината е поръчано от Холмс във връзка с неговите химически експерименти, с ясното съзнание каква бъркотия биха могли да създадат те.

rsz_dsc08121 rsz_dsc08120

Извън църквата има статуя на Холмс, дело на Джон Дабълдей, на която е поставен следния надпис “Шерлок Холмс почетен гражданин на Майринген”. На статуята има шест символа – шест знака за всеки от четирите романа и петдесет и шест истории – тест за наблюдателността и отдадеността на всеки един истински фен на детектива.

DSC08123

rsz_dsc08125

Адрес: Bahnhofstrasse, 3860 Meiringen, Switzerland;

Information

Find More