Сейнт Мориц

Алпийски традиции, лукс и качество

Известна като една от най-добрите зимни спортни площадки, през зимните месеци Швейцария привлича хиляди почитатели на зимните спортове. Обилните снеговалежи в Алпите, красивите планински гледки и добрата инфраструктура допринасят за едно незабравимо зимно приключение. До неотдавна, само преди около 75г.  ски алпийските дисциплини се практикували само от тесен кръг избраници. За кратко време обаче спортът се развива до такава степен, че днес зимните курорти в цял свят всяка година привличат около 50 милиона туристи. Швейцария е една от най-известните ски дестинации, притежаваща 7 400 км. ски писти.

Трудно е да се определи точния произход на ски спорта. Първи сведения за него намираме в рисунки върху скали, датиращи от Каменната епоха. Ски спускането, такова, каквото го познаваме днес, възниква в началото на 19в. в Норвегия – гр.Телемарк. Самото име “ски” произлиза от думата skio, която на норвежки означава “дървена пръчка”. Първият швейцарски скиор е пасторът Йохан Имзенг, който използвал груби дървени обувки, с които да обикаля енорията си.

shutterstock_479921002


На снимката: долината Енгадин /източник: Shutterstock/;

Сейнт Мориц е сърцето на зимния туризъм в Швейцария. Градът е сгушен в сърцето на долината Енгадин, заобиколена от величествените швейцарските Алпи. Обединение е от две селища – едното на бреговете на езерото Сейнт Мориц, а другото на съседния хълм. На това място се преплитат три култури, на немскоговорящото местно население, на долината Енгадин и на съседна Италия.

Първоначално Сейнт Мориц придобил популярност благодарение на лековитите си минерални извори, чиито свойства се възхваляват вече няколко хиляди години. Постепенно става ясно, че тук условията за зимни спортове са добри от декември до края на април. Посетителите обаче трябва да са предвидили достатъчно време, за да видят колкото се може повече от чудесата на това райско кътче в планината. За да обходите със ски околните писти, например, ще ви трябва най-малко седмица.

shutterstock_413821480

На снимката: Сейнт Мориц /източник: Shutterstock/;

Карането на ски в региона е съсредоточено в рамките на четири области. Най-популярна сред туристите е областта е Корвиля, която се намира точно над града. Тези, които търсят развлечения, могат да отскочат до близкия курорт Силс Мария и да се спускат по неговите склонове, за които се смята, че имат прилика с известния курорт Аспен в Колорадо. Гостите на Сейнт Мориц могат да използват и склоновете на близкото селище Понтресина. А по-опитните скиори могат де се изкачат по-високо и да се спускат оттам. Не забравяйте обаче, че стандартът на живот в Швейцария е изключително живот, а страната е една от най-скъпите. Курортите й не са изключение.

Транспортът в Швейцария е много добре развит. До Сейнт Мориц може да стигнете лесно и безпроблемно с влак или автобус.

Макар и не много голям, Сейнт Мориц е интересен град. Отличава се с красива архитектура. Тук можете да видите няколко наистина интересни църкви. В “Санта Мария” например има фрески, датиращи от 13-и век.

Ако пък искате, можете да се повозите на най-бавния влак в света – експреса “Глетчер”. Той тръгва от Цермат и пътува за Сейнт Мориц, преминавайки през едни от най-живописните места в Швейцария. Влакът е модерен, снабден с всички удобства и предлага комфорт, а алпийските красоти просто спират дъха. Експресът “Бернина” пък е единственият влак, който кръстосва Алпите, без да мине под нито един тунел. Той също предлага 4-часово незабравимо пътуване.

rsz_shutterstock_342806360

На снимката: Глетчер ексрпес /източник: Shutterstock/;

Ако ските не са вашият спорт, Сейнт Мориц предлага разнообразие от други занимания. Можете да избирате между риболов, скуош, тенис, бадминтон, езда, голф, каране на кънки или на шейна и още много други. Курортът предлага и много на брой закрити басейни и фитнес-зали.

Сейнт Мориц е град, който непрекъснато се развива и обновява. Той е право се е утвърдил като символ на стил, традиция и качество! И спазени обещания за една невероятна ваканция.

Information

Find More